Канада розширила санкції проти Ірану через порушення прав людини

Канада запровадила санкції проти шести високопоставлених іранців, відповідальних за масові порушення прав людини.

Як повідомляє Укрінформ, про це оголосили у міністерстві закордонних справ Канади.

“Нові санкції поширюються на шістьох осіб, залучених до дій, що є брутальним й систематичним порушенням прав людини, зокрема на секретаря й трьох старших членів Верховної ради Ірану з питань культурної революції, яка була головним архітектором репресивної політики режиму щодо обов’язкового носіння хіджабу. До пакету було включено також високопоставленого командувача Корпусу вартових ісламської революції в Курдській провінції, й найбільш високопоставленого посадовця парламенту Ірану з питань національної безпеки та іноземних справ”, - зазначили у МЗС.

Читайте також: В Ірані заарештували щонайменше 18 активістів напередодні річниці смерті Аміні

У відомстві нагадали, що це вже 14-ий санкційний пакет, запроваджений Канадою проти іранського режиму з жовтня 2022 року, й загальна кількість підсанкційних осіб сягнула 135.

“Ці кроки, вжиті у погодженні із ЄС, Великою Британією та США, демонструють непохитну готовність Канади реагувати на подальшу агресію іранського режиму проти власних громадян”, - наголосили у міністерстві.

Читайте також: США запровадили санкції проти Ірану через придушення протестів

Усе майно та кошти підсанкційних осіб на території Канади заморожуються, а їм самим забороняється в’їзд до країни.

“Поки режим покращує свої методи стеження й утисків власних громадян, особливо жінок та дівчат, Канада продовжуватиме підтримувати іранський народ та закликатиме іранський режим припинити усі форми переслідувань та насильства проти громадян”, - запевнили у МЗС.

Читайте також: Канада відмовила у візі колишньому іранському міністру

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2022 року в Ірані 22-річна Махса Аміні була затримана поліцією моралі за обвинуваченням у неправильному носінні хіджаба. З поліцейської дільниці дівчину відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла. Протестувальники вважають, що причиною смерті стало побиття силовиками.

Незабаром в Ірані розпочалися вуличні протести, які жорстоко придушувалися. За даними правозахисників, за час масових акцій понад 600 демонстрантів було вбито, близько 20 тисяч людей ув’язнили.