Британія дала українцям NLAW ще перед війною з розрахунком на кампанію опору – Гіппі

Велика Британія надала Україні 6,5 тис. ПТРК NLAW перед повномасштабним вторгненням РФ, щоб допомогти українцям вести у подальшому кампанію опору на захоплених росіянами територіями, на той момент у британської сторони не було якогось "стратегічного задуму".

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив державний міністр (міністр збройних сил) при Міністерстві оборони Великої Британії Джеймс Гіппі на Варшавському безпековому форумі.

"Думаю, що для Великої Британії це було досить природніми кроками. Можливо, основи були закладені завдяки чіткості розвідданих, які були доступні Великій Британії і США за кілька місяців до війни, і що, можливо, означало, що ми мали перевагу в концептуальному розумінні того, що може знадобитися зробити. Але навіть тоді у нас не було жодного грандіозного стратегічного задуму", - прокоментував Гіппі питання про те, чому Британія була першою у наданні зброї України, включаючи танки "Challenger" та ракети "Storm Shadow“.

За його словами, все відбувалося "ітеративно".

"Мій візит до Києва з нашим директором спеціальних сил за три тижні до війни мав на меті сказати: "Ось шість з половиною тисяч NLAW (шведсько-британський протитанковий ракетний комплекс - ред.) і те, що, на нашу думку, вам може знадобитися для ведення кампанії опору". Це був перший візит. А потім, після того, як NLAW були використані не для кампанії опору, а для відбиття наступу на Київ, ви починаєте думати, який наступний поріг, який далі поріг, який ще", - додав Гіппі.

Він наголосив, що неважливо, хто був першим чи другим, а важливий сам факт надання допомоги. На цьому тлі британський міністр збройних сил відзначив особливу роль Сполучених Штатів, які "дали більше, ніж всі інші разом узяті", та Німеччини.

Гіппі також підкреслив важливість продовження підтримки України у відбитті російської агресії, навіть попри виснаження запасів озброєння та військової техніки на Заході.

Читайте також: У Британії новобранці ЗСУ опановують навички з вогневої підготовки

"Ми не можемо припинити надавати допомогу лише тому, що наші запаси виглядають дещо виснаженими. Ми повинні підтримувати Україну в боротьбі і сьогодні, і завтра, і післязавтра і після післязавтра. І якщо ми зупинимося, це не означає, що Путін автоматично зупиниться. Це може означати, що Путін скористається можливістю прорватися і досягти тих цілей, які він поставив перед собою", - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, у 2022 році Велика Британія надала Україні військову допомогу на суму 2,3 млрд фунтів. Такі ж обсяги допомоги було обіцяно й у 2023 році.