На оборону в бюджеті-2024 можуть виділити майже два трильйони гривень - Підласа

Бюджет на 2024 рік залишається бюджетом країни, яка воює, тож основними пріоритетами залишаються оборона та соціальні видатки. Водночас 1,69 трлн грн на оборону - це не остаточна цифра.

Про це Українському Радіо заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, членкиня фракції партії "Слуга народу" Роксолана Підласа.

Вона нагадала, що у 2023 році вносилися зміни в бюджет, і вважає, що в 2024-му ситуація буде така сама.

"Зараз закладено 1,69 трлн гривень в 2024 році на бюджет оборони. Але потрібно розуміти, що ми будемо вносити зміни в бюджет у 2024 році, так само як у 2023. Ми кілька разів вносили зміни та збільшили в результаті видатки на оборону до рекордних 1,9 трлн гривень. Я думаю, що за підсумками 2024 року, після трьох кварталів, ми дійдемо до такої ж суми", — каже голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Читайте також: Проєкт бюджету у другому читанні можуть проголосувати за два тижні - депутат

Разом з тим, за її словами, наступний рік має стати вирішальним для розвитку виробництва зброї в Україні.

"2024 рік має стати визначальним для розвитку внутрішнього виробництва зброї. Тому що майже 56 мільярдів гривень пропонується спрямувати на виробництво зброї та боєприпасів в Україні, а також понад 48 мільярдів гривень на виробництво дронів та антидронових систем. І за нашими розрахунками обидві програми дадуть досить потужний стимул промисловому виробництву і сприятимуть досягненню п'ятивідсоткового зростання ВВП, яке закладено в проєкті державного бюджету", - сказала Підласа.

Читайте також: Цьогоріч на оборону витратили вже понад трильйон гривень - Шмигаль

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський підписав закон №10038 про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2023 рік” щодо фінансового забезпечення сектору безпеки та оборони та розв'язання першочергових питань на 322,6 млрд гривень.