Військові РФ безуспішно намагалися штурмувати на п'яти напрямках

Дані Генштабу

Російські війська намагалися штурмувати на Куп’янському, Авдіївському, Мар’їнському, Шахтарському та Запорізькому напрямках, але успіху не здобули, українськими захисниками протягом доби відбиті 57 ворожих атак.

Про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці, оприлюднивши оперативну інформацію станом на 18:00 четверга, 16 листопада, передає Укрінформ.

Як зазначається, загалом на фронті протягом доби відбулися 62 бойові зіткнення. Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Мелітопольському напрямку наступальна операція Сил оборони триває. На Бахмутському напрямку українські захисники продовжують здійснювати наступальні (штурмові) дії. Оборонці завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, виснажують його вздовж усієї лінії фронту.

Авіація Сил оборони протягом доби здійснила два удари по районах зосередження особового складу російської армії.

Підрозділи ракетних військ зі свого боку уразили три райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки загарбників, шість артилерійських засобів, два пункти управління та два склади боєприпасів РФ.

Російська Федерація загалом за добу здійснила дев'ять ракетних і 31 авіаційний удар, а також 26 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони і населених пунктах. Також загарбники вкотре атакували Україну ударними безпілотниками типу Shahed-136/131.

Читайте також: На Донеччині HIMARS знищив російський безпілотник ZALA та його екіпаж

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка суттєво не змінилася, ознаки формування наступальних угруповань не виявлені.

Визначені підрозділи Збройних сил Білорусі продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському і Слобожанському напрямках Росія зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, продовжує обстрілювати зі своєї території населені пункти та нарощує щільність мінно-вибухових загороджень уздовж державного кордону України.

Від вогню російських мінометів й артилерії на вказаних двох напрямках потерпали близько 20 населених пунктів, зокрема Клюси й Архипівка Чернігівської області, Заріччя, Чуйківка та Бачівськ Сумської області, Ветеринарне, Огірцеве, Вовчанськ, Нестерне й Дворічанське Харківської області.

На Куп’янському напрямку війська РФ безуспішно вели штурмові дії біля Синьківки та Петропавлівки Харківської області. Сили оборони там відбили чотири ворожі атаки.

У районі Петропавлівки Харківської області росіяни завдали також авіаційного удару. Із мінометів й артилерії на цьому напрямку загарбники обстріляли понад 10 населених пунктів, серед яких – Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Кислівка і Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку російські війська наступальних (штурмових) дій не вели, натомість вдарили з авіації по району Серебрянського лісництва Луганської області.

Близько 10 населених пунктів на цьому напрямку загарбники атакували з артилерії й мінометів, зокрема Невське та Білогорівку Луганської області, Торське, Верхньокам’янське, Спірне і Роздолівку Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони України відбили 18 ворожих атак у районах Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Під артилерійським і мінометним вогнем російської армії тут опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Маркове, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка й Андріївка.

Читайте також: На Запоріжжі загарбники зазнали втрат та відійшли біля Новодарівки

Біля Диліївки Донецької області зафіксований удар ворожої авіації.

На Авдіївському напрямку війська РФ вели безуспішні штурмові дії східніше від Степового, Авдіївки і Первомайського Донецької області. Сили оборони там відбили 15 ворожих атак.

Понад 15 населених пунктів на Авдіївському напрямку потрапили під артилерійський і мінометний вогонь росіян. Серед обстріляних – Суха Балка, Керамік, Тоненьке, Авдіївка, Нетайлове і Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку за підтримки авіації загарбники вели безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки й Новомихайлівки Донецької області. Українські захисники там відбили 15 ворожих атак.

Артилерійських і мінометних ударів російської армії зазнали Олександропіль, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка й Катеринівка.

На Шахтарському напрямку росіяни вели безуспішні штурмові дії поблизу Старомайорського Донецької області. Із артилерії й мінометів загарбники вдарили по близько 10 населених пунктах, зокрема по Водяному, Богоявленці, Пречистівці, Золотій Ниві, Старомайорському й Рівнополю Донецької області.

У районах Урожайного і Старомайорського відпрацювала російська авіація.

На Запорізькому напрямку війська РФ вели безуспішні штурмові дії в районах Роботиного й західніше від Вербового Запорізької області. Українські оборонці там відбили п'ять ворожих атак.

Авіаційних ударів російська армія завдала неподалік від Новодарівки й Малої Токмачки Запорізької області. Із артилерії й мінометів на цьому напрямку загарбники били по більш ніж 20 населених пунктах, серед яких – Темирівка, Полтавка, Гуляйполе, Новоданилівка, Малі Щербаки і Кам'янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ударів російської артилерії зазнали Херсон, Іванівка й Білозерка Херсонської області.

Як повідомляв Укрінформ, уночі та вранці 16 листопада протиповітряна оборона України знищила 16 із 18 ворожих безпілотників типу Shahed й одну керовану авіаційну ракету.