В ISW пояснили, чому російська ППО погано прикриває Ленінградську область

Російська протиповітряна оборона погано прикриває Ленінградську область, особливо від ударів із півдня, оскільки налаштована виключно на відбивання атак з боку країн НАТО.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звітіІнституту вивчення війни (ISW).

21 січня російське інсайдерське джерело заявило, що російська протиповітряна оборона прикриває Ленінградську область погано і, ймовірно, не готова захищати від ударів із півдня.

Як зазначають в ISW, російські системи протиповітряної оборони в Ленінградській області, швидше за все, розташовані для захисту від ударів із північного заходу та заходу, оскільки Росія історично створювала свою ППО в цьому районі для захисту від гіпотетичних атак НАТО.

Російські військові зараз реформують Ленінградський військовий округ (ЛВО) з наміром підготуватися до потенційної війни проти НАТО і, можливо, розміщують військові засоби вздовж кордону з членами НАТО, йдеться у звіті.

«Українські удари в Ленінградській області можуть змусити російські сили перерозташувати системи протиповітряної оборони малої дальності уздовж очікуваних маршрутів польоту українських безпілотників, щоб захистити потенційні цілі стратегічного значення», - вважають аналітики ISW.

Вони зазначають, що російські війська, які використовують системи ППО малого радіусу дії, такі як «Панцир», можуть бути не в змозі охопити всі важливі потенційні цілі в Ленінградській області без залучення додаткових систем у цей район, а продовження українських ударів у глибоких тилах Росії може посилити тиск на російську ППО в цілому.

Читайте також: У Ленінградській області РФ - вибух та пожежа на терміналі компанії «Новатек»

Як повідомляв Укрінформ із посиланням на джерела у правоохоронних органах 21 січня, унаслідок нічної атаки українськими безпілотниками нафтовий термінал «Усть-Луга Ойл» в Ленінградській області зупинив роботу. Відповідальність за операцію взяла СБУ.

Російський завод "Новатек", розташований на узбережжі Балтійського моря, також призупинив роботу після атаки українських безпілотників.