В Україні зафіксували близько 50 випадків застосування Росією ракет КНДР - прокуратура

В Україні зафіксовано близько 50 випадків застосування Росією північнокорейських ракет, один офіційно підтверджений експертами випадок - удар по Харкову 2 січня.

Про це повідомив на пресконференції керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков, передає кореспондент Укрінформу.

“В нашому регіоні офіційно зафіксовано один випадок застосування Російською Федерацією північнокорейської ракети KN-23, або Hwasong 11 їх ще називають. Ми отримали відповідні висновки і національних, і міжнародних експертів, які підтвердили, що 2 січня така ракета влучила поблизу будинку №1 на пр. Незалежності. Крім того, в нас є ще два випадки, де наші військові спеціалісти кажуть про застосування таких ракет, зокрема 7 лютого по Слобідському району. Ми очікуємо результати експертизи, після якої зможемо це точно підтвердити. Загалом на території України зафіксовано близько 50 випадків, коли РФ застосувала північнокорейські ракети”, - сказав Фільчаков.

Читайте також: Росія відновлює постачання зброї з Північної Кореї морем - ЗМІ

Він додав, що такими ракетами били по 6 регіонах.

“Вони низької якості, метал дуже низької якості. Ракета має недосконалу систему управління. Дальність польоту становить близько 700 км, набагато більше, ніж у “Іскандера” - 250 км. Є багато випадків, коли ця ракета вибухає у повітрі”, - зазначив Фільчаков.

Як повідомлялося, у Харкові досліджували вцілілу хвостову частину ракети, яку РФ могла отримати з КНДР: візуально вона схожа на “Іскандер”, однак є деякі технічні відмінності.

За даними начальника Слідчого управління ГУ Нацполіції в Харківській області Сергія Болвінова, українські експерти навчилися ідентифікувати північнокорейські ракети, вибухотехніки мають відповідні методичні рекомендації та базу уламків.