Держспецзв’язку дозволять під час воєнного стану проводити закупівлю дронів і РЕБів

Верховна Рада прийняла закон, який на час воєнного стану дозволяє Держспецзв’язку здійснювати закупівлю дронів, боєприпасів для них і РЕБів для потреб оборони.

Про це у Телеграмі повідомив народний депутат Ярослав Железняк, передає Укрінформ.

«Верховна Рада прийняла законопроєкт №11144 щодо можливості Держспецзв’язку тимчасово, на час воєнного стану, здійснювати закупівлю дронів, РЕБів, боєприпасів (які використовують із дронами) для потреб оборони», - зазначив Железняк.

За його словами, за ухвалення законопроєкту в цілому проголосували 275 народних депутатів.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що пропонується внести зміни до законів «Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України» та «Про правовий режим майна у Збройних силах України».

Документ, зокрема, надасть Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації право виступати державним замовником на підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації військовослужбовців Держспецзв’язку, в тому числі навчання операторів безпілотних систем із числа військовослужбовців Держспецзв’язку, ЗСУ, інших складових сил безпеки і Сил оборони.

Відомство також зможе здійснювати закупівлі товарів, робіт і послуг у сфері публічних закупівель, у сфері оборони із закупівлі безпілотних систем, засобів РЕБ, боєприпасів та їх складових частин, іншої військової і спеціальної техніки, у тому числі щодо їх розроблення, виробництва, експлуатації, застосування, модернізації, ремонту, озброєння.

Крім того, законопроєктом передбачається надання повноважень підрозділам Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації проводити випробування бойових можливостей безпілотних систем.

Читайте також: Уряд виділив іще 15,5 мільярда на закупівлю безпілотників

Железняк зазначив, що «це тимчасовий захід». За його словами, така система закупівлі дронів, РЕБів та боєприпасів буде працювати до моменту, поки Міноборони не побудує інфраструктуру для того, щоб перебрати на себе функцію агенції із закупівлі.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Міністерства цифрової трансформації, ухвалення близько 20 законів і нормативно-правових актів, які пришвидшують розвиток ринку БпЛА в Україні, дозволило збільшити їх виробництво у 100 разів.