За добу знищив 24 окупанти. Як живе нині колишній командир-штурмовик

Він пішов на фронт у вісімнадцять, провівши під окупацією близько 40 днів. Кожен може підписати петицію про присвоєння бійцю звання Героя України

У новому відео проєкту «Український Свідок» – командир 2 штурмової групи 3 штурмового батальйону 3ОШБр Андрій Сергієнко з позивним «2.0». У вересні 2023 року, під час звільнення Андріївки, за добу він знищив 24 окупанти, а згодом, зазнавши тяжкого поранення, втратив обидві ноги.

Хлопець ріс на Чернігівщині, де вчився у залізничному училищі. Він розповідає, що пішов на фронт після окупації: росіяни перебували в його населеному пункті близько 40 днів. «Моїх однолітків ставили під дуло автомата, стріляли їм під ноги, – розповідає Андрій. – Декого з цивільних підв’язували до дула танка й лишали на ніч. Мені все це, звісно, не подобалось. Кулемет направляють на тебе – і думаєш: буде постріл чи ні?».

Згадуючи окупацію, «2.0» розповідає, що росіяни подеколи перестрілювались одне з одним. «Дехто з них не дуже й хотів воювати, – каже боєць. – Це були мобілізовані. Вони пили, сиділи в посадках, а іноді й перестрілювались зі "спецурою": їм буцімто здавалося, що десь там наші військові». 

Андрія було поранено неподалік від Тернів на Донеччині. «Ми сиділи по норах на позиціях, і тут прилітає "стодвадцяточка" (міна калібру 120 мм, – ред.), – каже боєць. – Я відчув, як печуть ноги. Швидко зрозумів, що буде часткова ампутація, і змирився, що буду без ніг. Ще в мене була дірка у спині. Я сам собі надав першу допомогу й доповів по рації, що я "трьохсотий". Потім мене евакуювали».

На сайті офіційного інтернет-представництва Президента України була створена петиція про присвоєння Андрію звання Героя України. Сам боєць ставиться до цього позитивно. «Чому б і ні? – каже він. – Для мене це найвища нагорода. Якщо командування вирішило, що я на це заслуговую, то так воно і є». 

Андрій уже має низку нагород:

 ► відзнаку Головнокомандувача Збройних сил України «Золотий Хрест»;

 ► почесний нагрудний знак Головнокомандувача Збройних сил України «Хрест хоробрих»;

 ► нагрудний знак Командувача об’єднаних сил Збройних сил України «За службу та звитягу III ступеня».

Тут можна підписати петицію про присвоєння Андрієві Сергійовичу Сергієнку звання «Герой України». 

 «Український Свідок»