Битва за Україну. День вісімсот сорок шостий

У Ростовській області після атаки дронів СБУ горять 5 тис. куб. м нафтопродуктів. У Франції Україна продемонструвала дрон-камікадзе «Булава», який називають аналогом «Ланцета»

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сорок шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 18 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Безпілотники Служби безпеки України в ніч на 18 червня атакували ростовські нафтобази «Азовська» та «Азовнафтопродукт», які загалом нараховують 22 резервуари з паливом – повідомили Укрінформу джерела у правоохоронних органах. На об’єктах розпочалися потужні пожежі.

- На виставці оборонної промисловості Eurosatory 2024 у Франції Україна продемонструвала дрон-камікадзе Mace («Булава»), який доволі часто називають аналогом «Ланцета» – Defense Express.

***

- ЄС приєднався до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, ставши спостерігачем, щоб повернути всіх примусово переміщених і депортованих Росією українських дітей – Жозеп Боррель, високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки.

- Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що від саміту у Вашингтоні не варто очікувати конкретних дат щодо членства України в Альянсі, але буде «чітке повідомлення про перспективи членства» – Голос Америки.

ЦИТАТА

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Готуємося до відкриття перемовин про членство України в Євросоюзі. Постійні представники держав-членів ЄС схвалили переговорну рамку. Активно готуємося до першої міжурядової конференції 25 червня… Це історичний момент для України та нашого європейського майбутнього».

Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому: «НАТО та Сполучені Штати говорили, що спочатку Україна має виграти цю війну (щоб вступити в НАТО), і ми робимо все можливе, щоб вона це зробила».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський відзначив нагрудними знаками «Золотий хрест» військовослужбовців бригади Нацгвардії України «Хартія» за оборону Вовчанська – пресслужба МВС.

- Ворог посилює атаки на сході України, намагаючись вийти до адміністративних кордонів Луганської області, маючи на меті захопити населені пункти Чернеччина – Першотравневе та Борова, незважаючи на великі втрати та опір з боку українських сил – Третя окрема штурмова бригада. Окупанти наступають на підрозділи 3 ОШБр танковими полками, залучають значну кількість артилерії та додаткові загони з так званих приватних військових компаній і спецпризначенців.

- Загальна кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту від початку доби досягла 76. Найбільша активність росіян спостерігається на Покровському напрямку – Генштаб ЗСУ (станом на 16:00).

  • Одразу 11 боїв тривають на Покровському напрямку. Відбиття атак триває, зокрема, в районах Євгенівки, Калинового, Олександрополя і Сокола. Загальне число боєзіткнень з початку доби на напрямку – 25. Ситуація контрольована.
  • На Сіверському напрямку число боїв за сьогодні залишилося на позначці 13.
  • На Харківському напрямку було зафіксовано п'ять спроб штурму в районі Вовчанська, два бойові зіткнення тривають.

- Сили протиповітряної оборони 18 червня збили усі десять ударних безпілотників типу Shahed-131/136, якими Росія атакувала Україну – Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ.

- Загрози висадки морського десанту РФ на півдні України наразі немає – Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил ЗСУ.

- У тимчасово окупованому Криму російські загарбники відновили роботу поромної переправи, ураженої Силами оборони – Дмитро Плетенчук.

- СБУ від початку повномасштабного вторгнення РФ знищила понад тисячу російських танків – пресцентр СБУ.

***

- У Полтавській області унаслідок російського ракетного удару 17 червня пошкоджено 12 житлових будинків, дві школи, дитячий садок, дитяча поліклініка, заклади профтехосвіти, гуртожитки, кількість постраждалих зросла до 22, серед них – троє дітей – МВС.

- На Донеччині окупанти обезголовили військовослужбовця ЗСУ, українські прокурори розпочали розслідування – пресслужба Офісу генпрокурора. Російські командири віддали наказ не брати в полон українських військовослужбовців, а натомість обезголовлювати їх.

- Поліцейський екіпаж «Білі янголи» евакуював з обстрілюваного російськими загарбниками села Прогрес Донецької області останню дитину – 14-річного хлопця з матір'ю – Нацполіція України.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • відзначив державними нагородами ще 1154 захисників України, 696 з них – посмертно – сайт глави держави.
  • підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм європейського законодавства з питань роумінгу».
  • підписав закон про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів;
  • підписав законопроєкт про стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження, який передбачає сертифікати для українців на придбання книжок і субсидії для книгарень на оренду приміщеньсайт ВР.

Офіційний візит голови Сейму Литви Вікторії Чмілітє-Нільсен

- Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з головою Сейму Литви Вікторією Чмілітє-Нільсен. Спікери парламентів обговорили посилення санкційного тиску на РФ, порушили питання ухвалення переговорної рамки для вступу України в Євросоюз. Основне зі спільного брифінгу:

  • Руслан Стефанчук подякував литовському уряду за ухвалення 15 резолюцій на підтримку України на шляху України до повноправного членства в ЄС.
  • Литва закликатиме майбутній саміт НАТО ухвалити чітке рішення про членство України – Вікторія Чмілітє-Нільсен.

- Голова Сейму Вікторія Чміліте-Нільсен виступила на пленарному засіданні Верховної Ради.

- Вікторія Чміліте-Нільсен і Руслан Стефанчук вшанували пам’ять народних депутатів, які загинули, захищаючи України від агресора – Укрінформ.

Пресконференція з першою леді України Оленою Зеленською щодо 4-го Саміту перших леді та джентльменів. Основне:

  • Четвертий Саміт перших леді та джентльменів відбудеться 12 вересня у Києві і буде присвячений безпеці дітей – Олена Зеленська, дружина Президента.
  • Саміт є ефективним каналом комунікації з лідерами держав та урядів, представники яких беруть участь у ньому, щодо побудови коаліції для боротьби з російською агресією – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ.
  • У питанні заохочення українців повертатися з-за кордону на Батьківщину не можна «дотискати», а треба знаходити правильні інструменти і взаємодію – Дмитро Кулеба.
  • В Україні понад пів мільйона дітей навчаються дистанційно, задача держави забезпечити їм фізичну і психологічну безпеку для очного навчання –  Оксен Лісовий, міністр освіти та науки.

Верховна Рада

  • викликала на завтрашнє засідання для доповіді генерального прокурора Андрія Костіна щодо майна свого заступника пана Вербицького;
  • прийняла закон про «клуб білого бізнесу». «За» проголосувало 263 депутати;
  • ухвалила за основу законопроєкти щодо звільнення від оподаткування ПДВ та мита операцій з ввезення товарів для виробництва або ремонту машин механізованого розмінування;
  • ухвалила в цілому законопроєкт, який дозволяє місцевим органам самоврядування фінансувати підрозділи Сил оборони на час дії воєнного стану.
  • підтримала в першому читанні внесення змін до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України щодо поновлення в колишньому військовому званні під час дії воєнного стану.
  • ухвалила закон про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального.

Кабінет міністрів

  • ухвалив постанову, яка розширить сферу дії кредитної програми «5-7-9» з метою сприяння децентралізації енергогенерації –  Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.
  • ухвалив розпорядження про звільнення Мустафи Найєма з посади голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України.
  • затвердив план реалізації стратегії з протидії ВІЛ/СНІД, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року.
  • ухвалив постанову, яка змінює процедуру ліцензування перевізників за європейськими стандартами.

- За 4 місяці роботи до рекрутингових центрів Міністерства оборони звернулися 7,4 тисячі людей – Олексій Бежевець, уповноважений Міноборони з питань рекрутингу.

- Електронний військово-обліковий документ вже доступний у мобільному застосунку «Резерв+» – Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони України. Доступ до е-документа та QR-коду у «Резерв+» отримають усі користувачі поступово, оновлення запускається у кілька хвиль. У застосунку з’явилася функція дистанційного виправлення даних.

- Міністерство у справах ветеранів України спільно з представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні розробило та запустило е-Карту послуг для ветеранів війни в громадах, яка доступна на платформі е-Ветеран – Мінветеранів.

- Поліція Києва відкрила кримінальне провадження за фактом замаху на журналіста, громадянина Казахстану Айдоса Садикова. Потерпілий перебуває у лікарні у тяжкому стані – поліція Києва.

***

- НАБУ розпочало провадження за фактом можливого незаконного збагачення заступника генпрокурора Дмитра Вербицького, який фігурує у журналістському розслідуванні програми «Схеми» – САП.

- Суд обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою двом керівникам департаментів АТ «Айбокс Банк» за «відмивання» близько 5 млрд грн для нелегальних казино – пресслужба БЕБ.

- Райсуд в Одесі обрав запобіжний захід у вигляді 2 млн грн застави командувачу Одеського регіонального управління сил тероборони «Південь», який змушував підлеглих бійців будувати йому будинок – ДБР.

***

- Загальна сума касових видатків загального фонду державного бюджету за січень – травень 2024 року становить 1,258 трлн грн, що на 10% більше, ніж за аналогічний період минулого року – пресслужба Мінфіну.

- Україна станом на середину червня накопичила у підземних газосховищах понад 9 млрд куб. м газу – пресслужба Нафтогазу.

- Фонду державного майна у січні – травні 2024 року вдалося реалізувати на приватизаційних аукціонах 181 об’єкт державної власності на загальну суму 965,167 млн грн – ФДМУ.

- Державний оператор тилу вперше закуповуватиме форму для льотного складу Збройних сил України. Раніше цим займалися військові частини. Загальна очікувана сума закупівель становить понад 15,7 млн грн – ДОТ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Зі списку підписів під фінальним комюніке Глобального саміту зникла ще одна країна – Руанда, водночас до документа приєднався Вселенський патріархат – МЗС Швейцарії.

- Комітет з питань політики безпеки Національної ради Швейцарії – нижньої палати парламенту – схвалив пропозицію, яка дозволить непрямий експорт зброї в Україну – «Європейська правда».

- Додаткова допомога від США – 1,5 млрд доларів, буде спрямована через USAID та Державний департамент на ремонт і відновлення енергетичної інфраструктури, гуманітарну допомогу для біженців та на підтримку сектору цивільної безпеки – Данило Гетманцев, голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

- Німецька компанія Rheinmetall поставить в Україну новий танк «Франкенштейн», оснащений новою зенітною системою Skyranger, який здатний збивати російські безпілотники і ракети – The Telegraph.

- Італія надасть Україні систему протиповітряної оборони SAMP/T у рамках дев'ятого пакету військової допомоги. Повний зміст пакету тримають у секреті – Антоніо Таяні, міністр закордонних справ Італії.

- Упродовж 2024-2027 років Естонія спрямує ще 56 млн євро на реалізацію проєктів на Житомирщині – Аннелі Кольк, Надзвичайний та Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні, в інтерв’ю Укрінформу.

- Естонські поліцейські відправили українським колегам 31 автомобіль зі свого автопарку – ERR.

- Громадяни України зможуть отримати посвідку на проживання в Угорщині навіть з протермінованим паспортом, поки в країні триває надзвичайний стан через війну в Україні і протягом пів року після його завершення – указ угорського уряду.

- Варшавська поліція на підставі рішення прокуратури арештувала двох поляків за побиття та поранення ножем двох українців. Затриманим загрожує від 3-х до 20-ти років.

***

- Північноатлантичний Альянс перед Вашингтонським самітом оприлюднив чергове зведення щодо оборонних витрат, за яким сукупний оборонний бюджет всіх країн Альянсу за поточними цінами сягне майже $1,5 трильйона у 2024 році – сайт НАТО.

- Лідери Євросоюзу завершили зустріч у Брюсселі без досягнення згоди щодо розподілу вищих посад у ЄС – Politico.

- Угорщина більше не заперечує проти призначення Марка Рютте на посаду генсека НАТО.

- Терористична організація ІДІЛ планувала другий напад в торговельному центрі після першого нападу на концертний зал «Крокус Сіті Хол» у Москві. Турецька розвідка запобігла цьому, повідомивши Москву про підготовку теракту –  Hürriyet.

- Південна Корея і Китай 18 червня провели перший раунд дипломатичного і безпекового діалогу у форматі «два плюс два» за участю заступників міністрів закордонних справ і представників оборонних відомств – Korea Times.

- Шведський ритейлер H&M, який працював у Росії з 2009 року, підтвердив закриття всіх своїх «російських» магазинів – росЗМІ.

- Мережа гіпермаркетів товарів для дому та ремонту «Леруа Мерлен» оголосила про ребрендінг у Росії. Компанія продовжить роботу під назвою «Лемана PRO» (Lemana PRO)

- До кінця поточного року з Китаю виїдуть 15 200 доларових мільйонерів, країна займає перше місце у світі за кількістю багатіїв-емігрантів – дані Henley Private Wealth Migration Report 2024.

- У віці 92 років померла легенда французького кіно Анук Еме, яка прославилася після виконання головної ролі у культовому фільмі 1960-х «Чоловік і жінка» – France24.

***

- США відновлять найближчими днями постачання зброї Ізраїлю для подальшого стримування терористів ХАМАСу – Bild.

- На вулиці Єрусалима вийшли протестувальники, вимагаючи нових виборів. Вони дійшли до будинку прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу, де їх розігнала поліція – Reuters.

ВОРОГ

- 18 червня Путін приїхав до Пхеньяна для зустрічі з диктатором Кім Чен Ином, це перший візит Путіна до Пхеньяна з 2000 року. Відомо, що буде підписаний договір про стратегічне партнерство Росії з КНДР – Радіо Свобода. Перед візитом до Пхеньяна Путін подякував КНДР за підтримку у війні проти України.

- Путін намагається підготувати ймовірних наступників свого режиму з-поміж родичів та дітей чиновників – він звільнив чотирьох заступників міністра оборони та призначив трьох нових, серед них – свою родичку Анну Цивільову – ЗМІ.

- У Москві 2-й Західний окружний військовий суд заочно засудив депутата Верховної Ради України Олексія Гончаренка до десяти років позбавлення волі – Медіазона.

- Мін'юст Росії вніс до реєстру «небажаних» організацій Німецький історичний інститут у Москві, робота якого спрямована на розвиток та зміцнення наукової співпраці істориків з Росії та Німеччини – «Настоящее время». Нині у списку «небажаних» у Росії числяться 167 організацій.

- Верховний суд Татарстану у Росії до 5 серпня залишив під вартою журналістку Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашеву – Радіо Свобода.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ