Пам'яті рятувальника Олексія Гречаника

Хвилина мовчання

Загинув за кілька годин після початку повномасштабного вторгнення Росії

Рядовий служби цивільного захисту Олексій Гречаник став першим рятувальником Сумщини, який загинув після початку повномасштабної війни з РФ. Йому було 28 років.

Олексій народився 31 березня 1993 року. Чоловік був дуже добрим і прагнув допомагати іншим. Це бажання і привело його на службу у ДСНС.

Спочатку Олексій влаштувався пожежником у селище Есмань Сумської області. Після цього він пройшов атестацію і став командиром відділення.

За словами дружини Світлани, її коханого високо цінували на роботі – навіть дякували його батькам за те, що вони виховали такого сина. Олексій був гідним прикладом для товаришів по службі.

«Він був класним хлопцем, надійним, мужнім колегою і безвідмовною людиною. На нього завжди можна було покластися. За що б він не брався – все міг робити», - зазначили колеги.

Уранці 24 лютого 2022 року рятувальника викликали на роботу. Він сказав дружині, щоб не хвилювалася, і пообіцяв повернутися додому. Через деякий час Світлана передзвонила Олексію. Чоловік відповів, але у слухавці вона почула автоматні постріли.

«І він замовк. Я взагалі, не розуміючи, що відбувається, почала кричати в телефон. Він мовчав, взагалі не було ніякого звуку. Просто тиша. І я відключилась. Думаю, перенаберу ще раз. Я телефоную ще раз - він вже не відповідає», - згадує Світлана.

Чоловік так більше слухавку і не взяв. За словами Світлани, вона тоді не відчувала взагалі нічого і не вірила, що її другої половинки вже немає.

Згодом рідні почали пошуки Олексія, а знайшли його тіло її батько та свекор.

«Коли вони зателефонували нам і сказали, що це сталося, я відповіла, що такого не може бути. Мені зателефонувала його сестра і сказала, що Льоші більше немає. Я не повірила. Я сказала, що такого не може бути. Почала телефонувати батькам. Мій тато не відповідав. А батько Льоші сказав такі слова, що звучать у мене у вухах досі: «Все, Свєт, все». Цей день у мене асоціюється із цими словами», - заявила жінка.

За її словами, було встановлено, що росіяни вбили Олексія 24 лютого о 6:59. Він загинув після того, як окупанти обстріляли авто, у якому чоловік їхав по трасі. «Тоді загинула частинка моєї душі, мого серця. Наше щастя просто рухнуло», - сказала вона.

Указом Президента України №79/2022 від 28 лютого 2022 року рятувальника було посмертно нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Без люблячого батька залишилося дві доньки – Валерія і Дарина.

Дружина рятувальника сказала, що він був гарним батьком та чоловіком. За її словами, коли вона ще була вагітна першою донькою, Лєрою, Олексій носив її на руках.

«І коли вона у нас народилася, у 2018 році, то її спершу не мені дали, а понесли до нього. І він відчув оці перші такі її секунди. Йому поклали її на живіт. Я цього не бачила, але люди, які були поряд, казали, що він просто лежав і витирав собі сльози. Він цього не показував, але це було так щиро… Усі, хто був з ним знайомий, знають, наскільки він був щирою людиною», - зазначила Світлана.

Жінка запевнила, що він усе робив для своїх близьких – і для неї, і для батьків, і для їхніх дітей.

Тепер вона з дітьми раз на 2-3 дні приходить до Алеї Героїв Глухівської громади.

«Тут розміщено фото мого чоловіка. Діти завжди біжать і кричать «До тата, до тата, тато!». Вони знають, що там - фото їхнього батька, що він був Героєм», - заявила Світлана.

Ім’я Олексія Гречаника - командира 34-го державного пожежно-рятувального посту - назавжди залишиться у списках рятувальників Сумщини.

Вічна пам'ять!

Фото: МВС України, Глухів. City