Захоплення цивільних заручників доводить, що війна Росії є геноцидною - Юсов

Захоплення і утримання Росією в полоні цивільних заручників є доказом того, що російська війна є геноцидною.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" сказав представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов, коментуючи визволення цивільних з полону Росії, передає кореспондент Укрінформу.

"Той факт, що ми говоримо сьогодні про повернення цивільних заручників, полонених з російської неволі, це і є кричущий доказ на весь світ того, що російська війна є геноцидною війною, того, що ворог скоїв воєнні злочини і ігнорує міжнародне гуманітарне право. Ці люди не мали б опинитися у жодному полоні і їх права не мали б бути обмежені. Провина цих людей у тому, що вони не скорилися російській окупації", - сказав Юсов.

Зокрема, нагадав він, два священники греко-католицької церкви, яких повернули в межах останнього обміну, були заарештовані за те, що представляли українську церкву, вони знаходилися у важких умовах під тиском.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял зазнав переслідувань за те, що не відмовився від своєї ідентичності, як культурної, так і громадянської. Олена Бех є співробітницею музею, викладачкою.

"Це люди, які не мали б опинитися у жодному російському полоні. Сам факт, що ми сьогодні говоримо про тисячі, без перебільшення, цивільних українців у російській неволі, це кричущий масштабний воєнний злочин з боку путінської Росії", - наголосив Юсов.

Щодо умов утримання цивільних осіб, яких Росія бере у заручники, Юсов зауважив, що вони можуть бути різними, в багатьох випадках їх утримують поза межами правової системи і міжнародні інституції не мають можливості перевірити умови утримання цивільних українських громадян.

Останній обмін, за його словами, відбувся за посередництва Ватикану, оскільки в заручниках перебували священники греко-католицької церкви, а також за посередництва ОАЕ.

Загалом, як зазначив представник ГУР, з моменту повномасштабної війни Україна повернула з російського полону в рамках роботи Коордштабу з питань поводження з полоненими 3310 українців та українок, переважно це військові, але є і цивільні бранці.

Читайте також: Зеленський на Молитовному сніданку привітав звільнених з полону священників

Як повідомлялося, Україна 28 червня визволила з російського полону ще 10 українських громадян, серед яких заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, цивільні громадяни Олена Пех та Валерій Матюшенко, які були в полоні ще з 2017–2018 років, священники Української греко-католицької церкви, захоплені в Бердянську за опір окупантам, Богдан Гелета та Іван Левицький та пʼятеро цивільних, які були захоплені на території Білорусі та позбавлені свободи: Микола Швець, Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко та Катерина Брюханова.