Битва за Україну. День вісімсот шістдесятий

Українські пілоти завдали нищівного удару по складу боєприпасів у тимчасово окупованому Криму. Прем’єр Угорщини вперше після повномасштабного вторгнення приїхав до України

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот шістдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 2 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит прем’єр-міністра Угорщини до України

- Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув з офіційним візитом до Києва, вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну – Золтан Ковач, речник угорського уряду.

- Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час зустрічі говорили про майбутнє Європи, безпеку, міжнародне право і Формулу миру – ОП. Зеленський і Орбан домовилися працювати над угодою, яка зніме двосторонні проблеми.

- Президент України Володимир Зеленський з Прем’єр-міністром Віктором Орбаном домовилися відкрити першу українську школу в Угорщині. Країна готова фінансувати відкриття української школи на своїй території – Укрінформ.

- Угорщина бажає підписати глобальну угоду про співробітництво з Україною і брати участь у модернізації її економіки – Віктор Орбан, премʼєр-міністр Угорщини.

- Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан попросив Президента України Володимира Зеленського подумати над тим, щоб зробити паузу та припинити вогонь. На його думку, це могло б прискорити темп переговорів – Укрінформ.

- Президент Володимир Зеленський подякував Угорщині за участь у першому Саміті миру і висловив сподівання на долучення Будапешта до підготовки другого саміту – Укрінформ.

***

- 1 липня 2024 року українські пілоти завдали нищівного удару по складу боєприпасів у тимчасово окупованому Криму – Микола Олещук, командувач Повітряних сил генерал-лейтенант.

ЦИТАТИ

Ентоні Блінкен, держсекретар США: «В економіці України є надзвичайний потенціал за належних інвестицій. Звісно, щоб розкрити як військовий, так і економічний потенціал, треба забезпечити протиповітряну оборону для захисту територій, у які зроблено інвестиції. Ми працюємо над цим. Я думаю, буде більше новин про це найближчими тижнями, напередодні саміту НАТО наступного тижня».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Головнокомандуючий Сирський після поїздки на схід сказав, що лінія активного фронту зросла, додався Торецький напрямок – Укрінформ.

- Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський відвідав Об'єднану штурмову бригаду Національної поліції України «Лють» у Донецькій області та вручив нагороди її бійцям, які відзначилися у боях – Національна поліція України. Олександр Сирський відвідав прикордонників Харківського загону та вручив нагороди 30 захисникам, які відзначилися у боях.

- Ворог нарощує темпи наступу на Донеччині, від початку доби на фронті – 93 боєзіткнення – Генштаб.

- На Куп’янському напрямку російська армія п’ять разів безуспішно штурмувала оборонні рубежі наших підрозділів у районі Синьківки – Генштаб. Відбито п’ять штурмів поблизу Глибокого і у районі Вовчанська на Харківському напрямку. Без втрат позицій

- На Краматорському напрямку окупанти здійснили три безуспішні штурми позицій нашого війська поблизу Часового Яру, Нового та Іванівського – Генштаб.

- На Покровському напрямку – найбільша кількість боєзіткнень. З початку доби окупанти здійснили вже 26 спроб потіснити наших захисників із займаних позицій в районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Євгенівки, Новоселівки Першої, Лозуватського, Чистобродівки та Уманського – Генштаб.

- Бійці підрозділу Ghost Головного управління розвідки Міністерства оборони України під час нічної атаки знищили обладнання для зв’язку й спостереження та техніку росіян – ГУР.

- Російські військові за добу здійснили 3 спроби штурмів на Оріхівському напрямку та 9 на лівобережжі Дніпра Херсонської області, але зазнали втрат й відійшли на вихідні позиції – Сили оборони Півдня.

***

- Внаслідок російських обстрілів у Херсоні 1 людина загинула, постраждали десятеро людей – ОВА.

- У Дніпрі до трьох людей зросла кількість загиблих внаслідок російського ракетного удару по багатоповерховому житловому будинку 28 червня – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і голова Генеральної Асамблеї ООН Денніс Френсіс у Києві обговорили питання ядерної та продовольчої безпеки – Укрінформ.

Кабінет міністрів

  • виділив облдержадміністраціям шляхом перерозподілу 2,386 млрд грн на відновлення доріг, якими користуються Збройні сили України.
  • зменшив кількість обов’язкових умов для подання заяви про відшкодування втрат до Реєстру збитків.
  • надав можливість Міжвідомчій робочій групі з питань організації призову військовозобов'язаних держслужбовців та співробітників держпідприємств подавати міністру оборони пропозиції щодо збільшення обсягів бронювання.

- У середу 3 липня графіки відключень світла застосовуватимуть протягом усієї доби, більшу частину якої обмежуватимуть три черги відключень одночасно – «Укренерго».

- Установи виконання покарань підготували майже 4 тисячі клопотань про звільнення засуджених умовно-достроково для проходження військової служби за контрактом. 3 тис. 632 з них вже направлено на розгляд судів – Офіс генпрокурора.

- У Києві помер казахський опозиційний журналіст Айдос Садиков, який після замаху на його життя перебувавав у глибокій комі – Укрінформ.

- АТ «Укрзалізниця» підготувала зміни до правил перевезення тварин і перед їх затвердженням запрошує громадськість та активістів до обговорення пропозицій – пресслужба компанії

- Завдяки доказовій базі Служби безпеки України до 12 років позбавлення волі засудили главу так званої Луганської народної республіки Леоніда Пасічника – СБУ.

***

- Україна переведена в категорію країн з доходами вищими за середні, згідно із оприлюдненою класифікацією країн за рівнем доходу на 2024 рік фінансовий рік від Світового банку – реліз організації.

- У січні-червні 2024 року порівняно із аналогічним періодом 2023-го компанії Групи Нафтогаз збільшили видобуток газу на 8% – до 7,3 млрд кубометрів – Нафтогаз.

- На 2 липня запланований імпорт 30 796 МВт-год електроенергії, експорту не передбачається – Укренерго.

- З початку повномасштабної війни на спецрахунок, відкритий Національним банком України на потреби оборони, надійшло понад 36,8 млрд грн в еквіваленті, із них перераховано для допомоги силам оборони понад 35,7 млрд грн – НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Глави оборонних відомств України та США, Рустем Умєров і Ллойд Остін провели зустріч у Пентагоні, обговорили питання взаємодії, посилення партнерства, а також ситуації безпеки – Укрінформ. Остін на зустрічі з Умєровим анонсував новий оборонний пакет на $2,3 мільярда.

- До України незабаром буде поставлено 24 нідерландські винищувачі F-16. Точна дата не називається – Кайса Оллонґрен, міністерка оборони Нідерландів.

- Європейський Союз з 2 липня знову запровадив тарифні квоти з Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) на імпорт яєць та цукру з України – Генеральний директорат сільського господарства та сільського розвитку Єврокомісії.

- Міністерство закордонних справ Італії офіційно оголосило про призначення Карло Формозу новим послом Італії в Україні – Укрінформ.

- Голова КНР Сі Цзіньпін відбув із державним візитом до Казахстану, де також візьме участь у 24-му засіданні Ради глав країн-членів Шанхайської організації співробітництва (ШОС) та вчергове зустрінеться з Путіним – Укрінформ.

- У Нідерландах 2 липня новий уряд був приведений до присяги. В Гаазі, посаду прем’єр-міністра Нідерландів тепер обіймає колишній голова розвідки Дік Схооф. Король Нідерландів Віллем-Александр підписав укази про його призначення – Укрінформ.

- З другого туру парламентських виборів знялись 195 кандидатів, у тому числі 124 з лівих сил і 69 з президентського табору, водночас деякі кандидати ще мають час до 18 години, коли префектури отримають остаточні списки учасників другого туру – Le Monde. Зняття кандидатів має на меті не допустити отримання ультраправим «Національним об'єднанням» абсолютної більшості в парламенті наступної неділі.

ВОРОГ

- Прессекретар лідера РФ Дмитро Пєсков заявив, що у Путіна нічого не очікують від поїздки прем'єра Угорщини Віктора Орбана до Києва – росЗМІ.

- У російському обласному центрі Курську, розташованому неподалік українського кордону, спалахнула велика пожежа, ймовірно, палає військова база – ЗМІ.

- Росію не обрали до одного з шести головних органів ООН – Економічної і соціальної рада ООН (ЕКОСОР) – Дмитро Кулеба, глава МЗС.

- Російський газовий монополіст «Газпром» збільшив у червні 2024 року середньодобове постачання природного газу до країн Європи майже на 23% порівняно з минулим роком – Reuters.

- Загальний дохід російських компаній у 2023 році впав через санкції на 36% – до 814 трлн руб, що випливає з даних аналітичного порталу Федеральної податкової служби Росії (ФПС) – росЗМІ.

- Басманний районний суд Москви заочно заарештував колишнього прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана та ексміністра закордонних справ Павла Клімкіна. Також повідомляється, що заочно заарештовані колишній міністр фінансів України Олександр Шлапак та генерал-лейтенант ЗСУ Ігор Довгань. Всім їм інкримінують частину 1 статті 356 КК Росії («застосування заборонених засобів і методів ведення війни»), вони оголошені РФ у міжнародний розшук – росЗМІ.

- Суд у Санкт-Петербурзі визнав Олександра та Лідію Невзорових «екстремістським об'єднанням» і заборонив їхню діяльність у Росії, а також ухвалив рішення про вилучення їхнього майна – росЗМІ.

- Росія проводить кампанію правового переслідування мігрантів, особливо із Центральної Азії, щоб схилити їх вступити до російської армії та воювати проти України – британська розвідка.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ