ISW: Росіяни атакують Торецьк на Донеччині, щоб далі просуватися на Часів Яр

Російське військове командування має намір використати наступ на місто Торецьк для створення оперативних можливостей для просування або в районі Часового Яру, або в районі Авдіївки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ISW.

Речник українського угруповання "Хортиця", підполковник Назар Волошин заявив в інтерв'ю "Суспільне Донбас" 2 липня, що російські війська починають штурм Часового Яру з боку Торецька. Окупанти атакують у напрямку Торецьк - Часів Яр, використовуючи переважно невеликі піхотні групи, та час від часу роблять механізовані атаки.

Як зазначають аналітики, припущення Волошина про те, що російські війська намагаються атакувати південний фланг Часового Яру з району Торецька, заслуговує на увагу.

Якщо російським військам вдасться розвинути більший виступ у напрямку Шуми - Південне - Північне - Торецьк, то вони зможуть більш реально загрожувати Часовому Яру з півдня.

Український військовий спостерігач Костянтин Машовець пов'язав російські зусилля на Торецькому напрямку зі спробами прорватися на Покровський напрямок (також відомий як Авдіївський напрямок або район на захід/південний захід від Торецька).

Машовець зазначив, що російські війська посилили атаки на Торецьк в останні 24 години та що російське Центральне угруповання військ (командування якого також несе відповідальність за російські війська, що атакують на захід від Авдіївки) розгорнуло додаткові батальйони та штурмові роти поблизу Торецька для підтримки наступальних операцій.

Машовець зазначив, що оперативні чинники на Торецькому напрямку "безпосередньо пов'язані" з Авдіївським напрямком, та оцінив, що російські війська Центрального угруповання військ намагаються перекрити українські позиції вздовж дороги Н-32 Покровськ-Костянтинівка (основна українська наземна лінія зв'язку, що забезпечує українські війська у Торецьку).

Спостереження Машовця та Волошина щодо перспектив російських наступальних операцій під Торецьком відображають помітну динаміку бойових дій - російське командування, можливо, вирішило активізувати наступальні операції під Торецьком у середині червня саме тому, що цей район є можливим для російських військ гнучкою точкою відходу, з якої вони можуть наступати або на північ у напрямку Часового Яру, або на захід/південний захід у напрямку Авдіївки, залежно від того, який маршрут наступу російське командування вважає більш перспективним.

Як раніше зазначав ISW, основна концентрація російських військ у районі Торецька сформована з низькокваліфікованих сил т.з. ДНР та територіальних військ, яким, ймовірно, буде складно належним чином здійснювати атаки, особливо з огляду на те, що Україна отримає додаткову військову допомогу впродовж наступних тижнів та місяців.

Читайте також: Російська армія втратила за добу в Україні 1180 військових та два засоби ППО

Як повідомляв Укрінформ, війська РФ підтримують темп своїх наступальних операцій на Торецькому напрямку з моменту активізації в цьому районі 18 червня і, ймовірно, мають на меті зменшити українське угруповання в цьому районі, але наразі швидке просування російських військ під Торецьком є малоймовірним.