Із травня 2023 року жоден «Кинджал» не досяг столиці - Повітряні сили

Ексклюзив

Усі російські балістичні ракети “Кинджал”, які були запущені по столиці України після отримання ЗРК Patriot, успішно перехоплені. Загалом по Києву ворог випустив вже понад 20 “Кинджалів”.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив командир 96-ої зенітної ракетної бригади полковник Повітряних сил ЗСУ Сергій Яременко.

«Коли ми працюємо проти балістики, для нас не важливо, чи це “Кинджал” Х-47М, чи “Іскандер-М”, чи 48Н (ракета з застосуванням С-400), або “Циркон”, запущений з ракетного комплексу “Бастіон”. Для нас це в першу чергу балістична ціль. Уже потім аналітики, експерти на підставі певних характеристик, пошуку уламків ідентифікують, яка саме це була повітряна ціль. Скажу єдине: всі “Кинджали”, які були запущені по столиці України, з моменту, коли було оголошено, що зенітний ракетний комплекс Patriot заступив на бойове чергування, всі були успішно перехоплені. Жодна балістична ціль з початку травня 2023 року не досягла своєї цілі в межах столиці нашої країни. Понад 20 “Кинджалів” були запущені по Києву і всі – успішно перехоплені», - повідомив Яременко.

Відповідаючи на питання, чому Росія зараз перестала активно обстрілювати Київ, Яременко відзначив, що це не пов’язано з тим, що Сили оборони ефективно відбивають атаки.

«Росія, маючи наявні засоби, визначає перелік об'єктів для удару. Можливо, в цей період її цікавлять інші об'єкти. Але періодично, звичайно, важливі державні об'єкти на Київщині, теж під впливом ударів противника. Ми готові щоденно, щосекунди у будь-який час доби до таких викликів», - запевнив командир бригади.

Читайте також: Україна, Штати й Ізраїль ведуть переговори про передачу ЗСУ до восьми систем Patriot - FT

Коментуючи питання протидії КАБам, Яременко наголосив, що найефективніша боротьба з ними – це знищення носія керованої авіаційної бомби.

«Не буде носія – не буде керованої авіаційної бомби. Ми маємо озброєння, яке здатне це робити, але його досить мало. Нам треба озброєння, нам треба для цього зенітні керовані ракети», - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня Президент Володимир Зеленський обговорив з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США напрями подальшої американської допомоги, зокрема додаткових систем ППО.