Битва за Україну. День вісімсот шістдесят третій

У Краснодарському краї РФ внаслідок атаки уражені військовий аеродром і електропідстанція. В Україну вже прибув третій ЗРК Patriot з Німеччини

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот шістдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 5 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

В Україну вже прибув третій зенітно-ракетний комплекс Patriot з Німеччини, його український екіпаж успішно пройшов підготовку у ФРН - Мартін Єгер, посол Німеччини в Україні.

Дефолту не буде, навіть якщо Україна не зможе домовитися з приватними кредиторами, які вимагають повернення тіла кредиту - Ніна Южаніна, членкиня Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

Унаслідок нічної атаки дронів і щонайменше двох ракет на військовий аеродром і електропідстанцію у Приморсько-Ахтарську Краснодарського краю РФ є пошкодження - телеграм-канал Astra. Після влучання у військовий аеродром "Приморсько-Ахтарськ" (в/ч 75387) поранений щонайменше один військовий. Крім того, було влучення в електропідстанцію Приморсько-Ахтарська, у частини абонентів виникли перебої з електрикою.

ЦИТАТИ

Олексій Неїжпапа, командувач Військово-морських сил Збройних сил України: «Чорноморський флот РФ був змушений перебазувати майже всі боєздатні кораблі з тимчасово окупованого Криму до інших місць, а його головний військово-морський центр стає неефективним через атаки України».

Єнс Столтенберг, генсек НАТО: «Суверенним правом України є визначати умови, за яких можуть відбутися переговори щодо завершення війни, але вся попередня поведінка Росії говорить про те, що не можна допускати чогось на кшталт "Мінська -3", натомість, потрібно знайти надійне рішення для сталого миру».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський провів робочу зустріч з командирами підрозділів БПЛА щодо застосування на фронті усіх видів безпілотних систем – Укрінформ.

Україна знищила або пошкодила 27 російських військових кораблів, до того ж п'ять із них знищено морськими мінами, встановленими дронами біля Севастопольської бухти - Олексій Неїжпапа, командувач Військово-морських сил.

Від початку доби російські загарбники продовжують нарощувати темпи наступальних дій на Лиманському і Покровському напрямках – Генштаб.

На Харківському напрямку Сили оборони відбили два ворожих штурми поблизу Глибокого, без втрат позицій - Генштаб.

На Куп’янському напрямку загарбники РФ два рази без успіху штурмували українські позиції у районі Синьківки - Генштаб. На Лиманському напрямку за день ворог здійснив 17 атак на позиції українців поблизу Невського, Макіївки, Греківки, Тернів та у Серебрянському лісі.

На Краматорському напрямку російські загарбники здійснили три безуспішні штурми позицій Сил оборони поблизу Калинівки, Кліщіївки та Іванівського. Двічі били з авіації по Часовому Яру - Генштаб.

На Покровському напрямку найбільша кількість боєзіткнень. Від початку доби ворог здійснив 29 спроб витіснити українських захисників із займаних позицій в районах Калинового, Новоолександрівки, Євгенівки, Новоселівки Першої, Яснобродівки та Нетайлового - Генштаб.

Протягом 4 липня росіяни наростили застосування розвідувальних безпілотників: зафіксовано 296 дронів у межах операційної зони - Сили оборони півдня

У селі Сотницький Козачок Богодухівського району Харківської області тривають заходи з виявлення залишків російської ДРГ та їх ліквідації - Юрій Повх, речник ОТУ «Харків»

Сили ППО вночі збили всі 32 ворожі «Шахеди» якими російські окупанти атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ.

У Макарівській громаді Бучанського району на Київщині уламки збитих російських безпілотників пошкодили 6 приватних будинків та автомобіль, але минулося без постраждалих - Вадим Токар, Макарівський голова

***

Російська армія вдарила по центру села Комар Волноваського району Донецької області, внаслідок чого загинула 32-річна співробітниця сільради, 15 працівників установи травмовано – ОВА.

У Дніпрі кількість загиблих внаслідок російської ракетної атаки 3 липня збільшилась до восьми – у лікарні померла 72-річна жінка – ОВА.

Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської та Харківської областей 3 людини загинуло, 9 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

5 липня 2024 року Президент підписав Закон України «Про дошкільну освіту», прийнятий Верховною Радою 6 червня 2024 року – Укрінформ. Законом упорядковується перелік суб’єктів освітньої діяльності, визначення їх прав та обов’язків.

Денис Шмигаль під час робочої поїзки на Донеччину перевірив встановлення когенераційних установок. Глава уряду повідомив, що у котельнях Донецькій області планують встановити 4 енергоефективних котли потужністю по 10 МВт кожен – Укрінформ.

Вимога щодо наявності військово-облікового документа при перетині кордону з 17 липня стосуватиметься всіх чоловіків у віці від 18 до 60– ДПСУ.

Кабінет міністрів

  • затвердив на посаді двох заступників міністра оборони – Анатолія Клочка та Олександра Сергія
  • звільнив Марину Кудерчук з посади голови Державного агентства з питань кіно.
  • розширив дію програми "Доступні кредити" на придбання генеруючих установок об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельними кооперативами.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль

  • доручив Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів розробити нормативно-правовий акт, що дозволить жителям прифронтових територій самостійно заготовляти дрова до опалювального сезону
  • доручив Міністерству оборони невідкладно поінформувати уряд про реалізацію 38 млрд грн, які держава виділила на зведення захисних рубежів.

Із 9 по 24 липня проводитимуться заміри фактичного споживання електроенергії в усіх областях, через що в кожній області буде день без застосування графіків відключень - Укренерго

МКІП наразі співпрацює з партнерами з метою підтримки друку газети для розповсюдження на прифронтових територіях Донецької області, де зокрема міститиметься інформація щодо протимінної безпеки й гуманітарної допомоги - МКІП

Міністерство оборони України заявило про розробку зручного та якісного адаптивного костюму для поранених військовослужбовців, враховуючи рекомендації військових медиків – МОУ.

Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду про застосування санкцій до Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко і стягнення їхніх активів і майна у дохід держави – сайт відомства.

***

Міжнародні резерви України у червні знизилися на 2,9% і станом на 1 липня 2024 року становили 37,894 млрд дол. США – Мінфін.

ПАТ "Укрнафта" розпочало буріння нової розвідувальної свердловини на заході України. Роботи виконуються власним верстатом - силами структурної одиниці «Укрнафта Буріння». Проєктна глибина - 2754 метри - пресслужба компанії.

В Україні станом на 4 липня зернові та зернобобові культури зібрано із загальної площі 967,2 тис. га, з яких намолочено 3,36 млн тонн зерна при середній урожайності 34,8 ц/га – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

На саміті у США Північноатлантичний альянс має чітко назвати Росію найбільшою загрозою безпеці та відповідно адаптувати свою політику - включно з посиленням допомоги Україні - Анналена Бербок, міністерка закордонних справ ФРН.

НАТО має намір вперше оголосити зобов’язання щодо оборонної промисловості на саміті у Вашингтоні, закликаючи країни збільшити виробництво озброєнь і повернутися до більш суворої стандартизації боєприпасів, щоб зробити снаряди взаємозамінними на полі бою – Reuters.

Голова Генеральної асамблеї Організації Обʼєднаних Націй Денніс Френсіс заявив, що не бачив жодного документа, який би підтверджував, що Росія законно посідає місце постійного члена Ради Безпеки ООН із правом вето – Укрінформ.

Міністерство оборони Латвії передасть Україні чергову партію безпілотників — понад 2500 штук вартістю 4 мільйони євро - мовник LRT

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який здійснює візит до Москви, робить це на за власною ініціативою, і жодним чином не представляє там Європейський Союз – Жозеп Боррель, Високий представник ЄС. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтвердив, що не може вести мирні переговори від імені Євросоюзу.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив сподівання щодо членства України у складі Північноатлантичного альянсу впродовж найближчих 10 років - DW.

Король Великої Британії Чарльз III призначив лідера британської Лейбористської партії Кіра Стармера прем’єр-міністром Сполученого Королівства – Укрінформ. Новий прем'єр-міністр оголосив склад свого уряду.

Президент України Володимир Зеленський привітав лейбористів з перемогою на парламентських виборах у Великій Британії, а також подякував консерваторам за підтримку України.

За співпраці українських поліцейських та жандармерії у Франції затримали та арештували ватажка банди "Залютинських" - Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції. У повідомленні не вказано ім'я ватажка, але за даними "Української правди", йдеться про Леоніда Мітрова.

ВОРОГ

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув до Москви, його преслужба назвала поїздку "миротворчим" візитом – ЗМІ. Путін прийняв Віктора Орбана для переговорів, у тому числі про Україну, та розпочав зустріч згадкою про ультиматум для Києва. Угорський прем'єр Орбан розповів, що після поїздок до Москви та Києва зрозумів, що позиції обох сторін стосовно розв'язаної РФ загарбницької війни "є дуже далекими".

Співробітники військової контррозвідки ФСБ РФ затримали командира 83-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади Артема Городилова за підозрою в шахрайстві в особливо великих розмірах – росЗМІ.

В Росії проблеми з імпортом китайських товарів через посилення контролю зі сторони Китаю. Для експорту вибраної продукції з 1 липня потрібен дозвіл Міністерства торгівлі Китаю або ліцензія на експорт товарів подвійного призначення. Нові вимоги запроваджуються для всіх експортерів КНР – ЗМІ.

У Росії Замоскворецький районний суд заарештував майно громадянина Франції Лорана Вінатьє, обвинуваченого в ухиленні від обов'язків "іноземного агента" – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ