Битва за Україну. День вісімсот шістдесят п’ятий

Сьогодні в Україні відзначають День Військово-Морських Сил ЗСУ. На Покровському напрямку на Донеччині Сили оборони збили російський Су-25

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот шістдесят пятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 7 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- На Покровському напрямку в Донецькій області воїни-зенітники окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка збили російський Су-25 – пресслужба оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця».

- Внаслідок атаки дронів СБУ у ніч проти неділі почалася пожежа з детонацією на складі боєприпасів у населеному пункті Сергіївка Воронезької області – співрозмовники УП в СБУ. Там росіяни зберігали ракети, а також снаряди для танків та артилерії. У Сергіївці розпочато евакуацію місцевих жителів.

- За допомогою дронів уражено російську 203-мм самохідну артилерійську установку 2С7 «Пион» у Бєлгородській області. Загрозу для Харківщини ліквідував підрозділ Requiem group Сил спецоперацій. 

- Українські захисники контролюють ситуацію в районі міста Торецьк Донецької області. Російських військових у місті немає, територіальних успіхів в окупантів не було – ОСУВ «Хортиця».

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «День Військово-морських сил України. День героїчних воїнів, які довели, що українське море не терпітиме російського флоту й що ворогу не по зубах наша, українська морська піхота».

Девід Ламмі, глава МЗС Великої Британії: «Ми підтримуватимемо хоробрих українців, які захищають свободу перед обличчям нової форми фашизму Путіна. Британська військова, економічна, політична та дипломатична підтримка України залишатиметься непохитною».

Алар Каріс, президент Естонії: «Членство України у НАТО не може бути предметом переговорів, її рух до членства є незворотнім. Якщо не поважати територіальну цілісність і суверенітет України, це лише призведе до нових і гірших воєн у майбутньому».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Розвідники ГУР у взаємодії з підрозділом аеророзвідки 45-ї окремої артилерійської бригади  вдарили у Дебальцевому на Донеччині по логістичному центру, де загарбники зберігали обладнання для танків та боєприпаси, у Новолуганському спалили дороговартісну російську автоматизовану станцію постановки перешкод Р-330Ж «Житель» – ГУР.

- Оператори підрозділу ГУР МО України «Ghost» завдали серію успішних FPV-ударів по цілях російських окупантів – були знищені або пошкоджені декілька російських комплексів спостереження та розвідки, зокрема «Муром-П», система РЕБ «Стриж», ретранслятор зв’язку і електропідстанція – ГУР.

- У ніч проти 7 липня під Алуштою у тимчасово окупованому Криму вибухнув газорозподільний вузол «Малий Маяк», вогонь перекинувся на ліс. Перед займанням було чути «потужний вибух» між селищами Виноградне та Малий Маяк. Більшість мешканців міста відключили від газопостачання – росЗМІ.

- Росіяни весь день не могли загасити масштабну пожежу, яка виникла в результаті нічної атаки дронів на нафтобазу біля станиці Павлівська Краснодарського краю. Масштабна пожежа на двох резервуарах з нафтопродуктами почалася після двох вибухів – LIGA.net повідомив співрозмовник у Силах безпеки і оборони. Дрони СБУ «організували» серію вибухів на території нафтобази «Роснефть-Кубаньнєфтєпродукт» в станиці Ленінградська. За даними супутникових знімків, пошкоджено не менше трьох резервуарів з паливом.

- На фронті від початку доби відбулося 78 бойових зіткнень з російськими загарбниками, більша частина з яких – на Покровському напрямку – Генштаб (станом на 16:00).

  • На Покровському напрямку з початку доби окупанти здійснили 27 спроб потіснити наших захисників із займаних позицій у районах Нью-Йорка, Новоолександрівки, Воздвиженки, Калинового, Прогресу, Лозуватського, Новоселівки Першої та Яснобродівки. Сили оборони стримують натиск та відбили 19 атак противника, вісім боїв – ще тривають.
  • Продовжується бій на Курахівському напрямку. Наразі українські захисники вже відбили 15 атак окупаційної армії. Противник концентрує зусилля у бік Парасковіївки.

- Сьогодні 25 тис. кв. км Чорного моря є «сірою» зоною для всіх, для росіян «мертвою» зоною можна вважати всю акваторію –  Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських Сил ЗСУ.

- Цієї ночі Сили оборони України збили усі 13 російських ударних БПЛА типу Shahed-131/136 – генерал-лейтенант Микола Олещук, командувач Повітряних сил.

- Перевізники Чернівецької області передали ЗСУ 24 автомобілі – Руслан Запаранюк, начальник Чернівецької ОВА.

***

- Вдень 7 липня ворог обстріляв Херсон, дістали поранення двоє жінок – Херсонська ОВА.

- Російські окупанти 7 липня вдарили по Богуславці на Харківщині, двоє людей отримали тяжкі поранення – Харківська ОВА.

- В Україні за тиждень, з 28 червня по 5 липня, підрозділи Міністерства оборони з розмінування вилучили та знешкодили 2 166 вибухонебезпечних предметів – Міноборони України.

- Минулої доби російські окупанти здійснили удари по Донецькій, Харківській, Херсонській областях, 7 людей загинули, 11 поранено – дані ОВА.

НОВИНИ: Україна

- День Військово-Морських Сил Збройних Сил відзначається з 2015 року в першу неділю липня згідно з указом Президента України від 12 червня 2015 року – Укрінформ. Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський привітав особовий склад Військово-морських сил ЗСУ із професійним святом.

- До Дня Військово-Морських сил ЗСУ на центральних площах міст підняли прапори ВМС ЗС України. До акції долучилися в Києві, Миколаєві, Одесі, а також у містах Буча, Рені та Фастів, чиї почесні найменування носять катери вітчизняного флоту.

- ВМС ЗСУ провели навчання річкової флотилії на річці Дніпро, на яких відпрацювали ведення бойових дій у складі катерних груп, взаємодію з іншими підрозділами та виявлення й знешкодження ДРГ – ВМС України.

- До Дня Військово-Морських сил в Україні облаштували ситуаційний центр річкової флотилії ВМС ЗС України – Благодійний фонд «Повернись живим».

- Звільнений з російського полону заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял зустрівся зі своєю родиною в Києві – Українська правда.

- Під час першого робочого візиту в Україну міністр оборони новопризначеного уряду Нідерландів Рубен Брекельманс відвідав українське підприємство, що виробляє дрони – Міноборони України.

- У вересні в українських школах запровадять курс «Уроки щастя» із соціально-емоційного навчання Well-Being – Олена Зеленська, перша леді.

- В Україні почне діяти Єдина державна електронна система дозвільних документів «єДозвіл». На першому етапі в системі буде усього 4 види ліцензій. Ще два дозволи обіцяють додати у липні-вересні, а інші послуги – з жовтня – Данило Гетманцев, нардеп.

У понеділок графіки погодинних відключень електроенергії діятимуть протягом доби – ДТЕК.

***

- В Україні заочно повідомили про підозру командувачу дальньої авіації Повітряно-космічних сил ЗС РФ, який у квітні 2022 року віддав наказ про ракетні удари по цивільних об’єктах Одеси, у результаті чого загинули вісім місцевих жителів – Офіс генпрокурора.

- Соратник олігарха Ігоря Коломойського та колишній співвласник «Приватбанку» Геннадій Боголюбов незаконно виїхав з України за підробленими документами – співрозмовники УП в Офісі генпрокурора.

- Слідство наразі розглядає три версії щодо ДТП 6 липня у Рівненській області, де загинуло 14 людей, одна з яких – пошкодження колеса вантажівки – поліція Рівненщини.

***

- За тиждень з 1 по 5 липня Національний банк України продав на міжбанку 631,66 млн дол, при цьому, купив 750 тис дол. – НБУ.

- Порти України за пів року обробили понад 52 мільйони тонн вантажів, що на 68,3% більше показника минулого року – Адміністрація морських портів України.

- Фонд державного майна України провів цього тижня 8 аукціонів, на яких реалізував об'єкти загальною вартістю 181,6 млн грн – пресслужба ФДМУ.

- Державна служба геології та надр України за підсумками восьмих аукціонів залучила 59,8 млн грн від продажу спеціальних дозволів на користування надрами – Держгеонадра.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Прем’єр-міністри Японії та Великої Британії Фуміо Кішіда та Кір Стармер під час першої після призначення нового глави британського уряду телефонної розмови обговорили ситуацію в Україні – МЗС Японії. Японія співпрацюватиме з Великою Британією для підтримки і зміцнення вільного та відкритого міжнародного порядку, заснованого на верховенстві права.

- У рамках японсько-камбоджійської ініціативи з розмінування (Japan Cambodia Landmine Initiative) Японія передасть Україні велику машину для розмінування, а наступного місяця у Камбоджі навчатиметься український персонал, як керувати цією машиною – Йоко Камікава, глава МЗС Японії. Камбоджа нині є лідером у розмінуванні в усьому світі.

- Світовий конгрес українців організував у Парижі марш, під час якого закликав Францію та французів підтримати вступ України до НАТО – Укрінформ.

- Новопризначений міністр оборони Великої Британії Джон Гілі під час спільного брифінгу з міністром оборони України Рустемом Умєровим в Одесі запевнив, що королівство і надалі підтримуватиме Україну на її шляху до перемоги – Укрінформ.

- Українська прокуратура та прокуратура Королівства Нідерланди співпрацюватимуть у сфері фіксації воєнних злочинів Росії, скоєних в Україні. Про це повідомив міністр закордонних справ королівства Нідерланди Каспар Велдкамп під час брифінгу з генпрокурором України Андрієм Костіним в Одесі – Укрінформ.

***

- Прем’єр-міністр Індії Нарендру Моді у середу, 10 липня, відвідає Австрію, де зокрема, обговорюватиме з керівництвом Австрії війну РФ проти України – федеральна канцелярія Австрії.

- У Вірменії з 15 по 24 липня відбудуться спільні навчання із США «EAGLE PARTNER 2024» у рамках підготовки до участі у міжнародних миротворчих місіях – пресслужба Міноборони Вірменії.

- Сполучені Штати вирішили відкласти на невизначений термін військові навчання із Грузією «Noble Partner» через перегляд двосторонніх відносин – пресреліз Пентагону.

- У Франції 7 липня проходить голосування у другому турі дострокових парламентських виборів. Явка на виборчих дільницях під час другого туру голосування станом на 12 годину дня стала найвищою за більш як 40 років – BFMTV.

- Новий міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі свій перший візит здійснив до Німеччини та Польщі, де провів зустріч зі своїми колегами Анналеною Бербок і Радославом Сікорським – МЗС Німеччини і Польщі. Сторони обговорювали «зміцнення європейської опори НАТО», а також організацію більш ефективної підтримки України.

- Фракція очільника уряду Угорщини Віктора Орбана «Патріоти за Європу» отримала достатню підтримку, аби стати офіційною групою в Європейському парламенті. Це сталося після приєднання бельгійської правої партії Vlaams Belang – Politico.

- Президент США Джо Байден скоротив на 2 відсоткових пункти відставання від суперника Дональда Трампа у ключових штатах попри те, що виборці негативно оцінили його виступ на дебатах – Bloomberg.

- Хунти Буркіна-Фасо, Малі та Нігеру створили «конфедерацію» та звернулися до Москви по допомогу – ВВС.

- Австрія у квітні цього року імпортувала 81% природного газу з Російської Федерації, а місяцем раніше ця частка була ще більшою – 93% – дані Міністерства захисту клімату, довкілля, енергетики, мобільності, інновацій та технологій Австрії.

- Державне управління валютного контролю КНР заявило, що станом на кінець червня валютні резерви Китаю становили 3,2224 трильйона доларів США. Цей показник скоротився на 0,3% порівняно з попереднім місяцем – дані відомства.

- Помер оскароносний продюсер «Титаніка» і «Аватара» Джон Ландау – Associated Press.

***

- Угруповання ХАМАС прийняло пропозицію США розпочати переговори про звільнення ізраїльських заручників – Reuters.

- Щонайменше 16 людей загинули внаслідок ізраїльського авіаудару по підпорядкованій ООН школі у секторі Гази, повідомили палестинські чиновники. Ще десятки людей отримали поранення – ВВС.

- Грецький фрегат «Псара» вранці у неділю запобіг атаці єменських бойовиків-хуситів на комерційне судно в Аденській затоці – Kathimerini.

ВОРОГ

- У російському Нальчику оштрафують батьків учнів дев’ятого класу, які на випускному відмовилися стати під час виконання гімну РФ – росЗМІ.

- Колишнього главу відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополита Іларіона (Григорій Алфєєв) звинуватив у сексуальних домаганнях хлопець, який був у нього келійником – «Нова газета. Європа».

- У Росії вперше за пів року зафіксовано помітне зростання прихильників мирних переговорів з Україною – дані Левада-центру. Під час опитування, проведеного наприкінці червня, на підтримку мирних переговорів висловилися 58% респондентів.

- Окупанти з підрозділу «Ахмат» (так звані «кадирівці») викрали відомого Z-воєнкора Романова. Пропагандиста змусили вибачатися на камеру за слова, що кадирівці вважають за краще не ризикувати, а сидять у тилу, ховаючись за спини солдатів-строковиків – UAINFO.org.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ