Польща відстоюватиме інтереси України під час свого головування в Раді ЄС - Туск

Польща під час головування в Раді ЄС у першій половині 2025 року працюватиме над досягненням справедливого миру в Україні та просуванням держави на шляху до ЄС і НАТО.

Про це сказав голова Ради міністрів Польщі Дональд Туск під час спільної з Президентом України Володимиром Зеленським пресконференції у Варшаві, передає кореспондент Укрінформу.

«Справедливий мир – це мир, який поважає територіальну цілісність, незалежність і право вибору шляху України. Над таким миром буде працювати Польща, яка перебирає на себе головування в Раді ЄС після Угорщини», - зазначив Туск. За його словами, не може бути мови про капітуляцію України.

«Умови миру точно не будуть писатися на таємних переговорах у Кремлі», - підкреслив глава уряду РП.

Говорячи про поїздки угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана в Москву та Пекін, Туск зауважив, що історія пам’ятає політиків, які стверджували, що працювали заради справедливого миру, а де-факто – заради капітуляції. Такі політики потрапили «на сторінки сорому історії», сказав він. Туск сподівається, що до Орбана якнайшвидше «дійде» позиція європейських лідерів про те, що нічого не можна робити від імені Європи або України, якщо про це ще немає домовленості з Україною та з ЄС.

Читайте також: Зеленський: У Польщі створять новий добровольчий підрозділ - український легіон

«Ніхто не має права говорити від імені України та вирішувати про майбутній мир і його форму. Ніхто не може виступати від імені Польщі та ЄС, якщо йдеться про розмови з Москвою. Тут ми будемо не лише солідарними, я особисто буду пильнувати в ЄС, щоби нічого про Україну не вирішували без України, щоби нічого про європейську політику щодо України не вирішували без цілого ЄС», - підкреслив Туск.

Також очільник уряду РП зазначив, що його країна буде спільно з Україною працюватиме над тим, щоби польське головування в ЄС було ефективним і корисним для України, насамперед у тому, щоби шлях до ЄС був якнайшвидшим.

Як повідомлялось, Зеленський у понеділок, 8 липня, прибув з візитом до Варшави, де, зокрема, підписав безпекову угоду між Україною та Польщею.