Країни НАТО нададуть Україні додаткові комплекси Patriot та десятки інших систем ППО

Заява

Лідери США, Нідерландів, Німеччини, Італії й Румунії оголосили про передачу Україні вже зараз пʼяти стратегічних систем протиповітряної оборони Patriot та SAMP-T, а також десятків тактичних систем ППО - у ближчому майбутньому.

Про це йдеться в спільній заяві, оприлюдненій на сайті Білого дому, передає Укрінформ.

"Сьогодні ми оголошуємо, що спільно передаємо Україні додаткові стратегічні системи протиповітряної оборони, в тому числі додаткові батареї Patriot від США Німеччини та Румунії, компоненти для Patriot, надані Нідерландами та іншими партнерами для забезпечення роботи ще однієї батареї Patriot, а також додаткову систему SAMP-T, подаровану Італією",- зазначається в документі.

Підкреслюється, що всі п’ять нових стратегічних систем ППО допоможуть захистити українські міста, мирних жителів і військових.

"Ми тісно співпрацюємо з українським урядом, аби ці системи можна було швидко розгорнути",- вказується в заяві.

Читайте також: Україна на саміті НАТО боротиметься за більшу кількість ППО та літаків F-16 - Зеленський

Окрім того, лідери п'яти країн повідомили, що працюють над тим, аби пізніше цього року надати Україні десятки інших комплексів ППО тактичного рівня, таких як NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS та Gepard.

Кілька членів НАТО, в тому числі Канада, Норвегія, Іспанія та Велика Британія продовжать грати важливу роль у передачі цих систем Україні, а інші партнери допомагатимуть у забезпеченні ракетами-перехоплювачами.

Крім того, зазначається, що США здійснять перерозподіл у передачі ракет для систем ППО іншим країнам на користь України. Це дозволить надати ЗСУ сотні ракет впродовж наступного року.

Читайте також: В Україну прибув третій ЗРК Patriot з Німеччини

"Ми прагнемо забезпечити Україну додатковими можливостями протиповітряної оборони, оскільки вона захищається від агресії Росії, включаючи навмисні напади РФ на українські міста та цивільну та критичну інфраструктуру", - наголосили автори заяви.

Як повідомляв Укрінформ, у Вашингтоні відбувається ювілейний саміт НАТО на рівні глав держав. Українську делегацію очолює Президент Володимир Зеленський.

Фото: Getty Images