У США розроблять для України новий авіаційний боєприпас - ЗМІ

Військово-повітряні сили США подали запит на розробку нових високоточних боєприпасів повітряного базування для потреб України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Aviation Week.

"Військово-повітряні сили США мають намір отримати новий тип високоточних боєприпасів повітряного базування для України", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що у січні ВПС США вперше оприлюдинили запит щодо розробки ударних боєприпасів розширеної дальності - ERAM. Метою є створення недорогого, боєприпасу повітряного базування, здатного вражати цілі на відстані близько 460 км. Це викликало зацікавленість у шістнадцяти компаній, назви яких не розкриваються.

У липні, додає видання, стало відомо, що боєприпас ERAM призначений для потреб України у її боротьбі з агресією РФ.

"Цей боєприпас має ключове значення для прискорення спроможності України ефективно задовольняти потреби військових та має забезпечити доступну за ціною масову зброю, яку можна виробляти у великій кількості", — йдеться у повідомленні.

Видання додає, що ERAM матиме вагу близько 227 кг та боєголовку, здатну вражати відкриті цілі, зокрема, броньовані, з осколково-фугасною та фугасною дією. Окрім того, відомо, що новий боєприпас має здійснювати наведення на ціль без доступу до GPS та мати максимальне кругове відхилення до 10 метрів від точки прицілювання.

Як пише видання, ERAM є одним з багатьох прикладів зусиль Пентагону з розробки нових, недорогих боєприпасів повітряного базування.

Читайте також: Які системи ППО отримає Україна: у Міноборони розповіли про результати саміту НАТО

На початку цього року ВМС США також оприлюднили запит на розробку багатоцільового доступного за ціною боєприпасу вагою близько 34 кг із можливістю розміщення чотирьох таких боєприпасів на літаку F-35C.

Як повідомлялося, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський за підсумками Саміту НАТО у США заявив, що Україні важлива підтримка летальними системами озброєння, зокрема отримання сучасних комплексів протиповітряної оборони та безперебійне постачання ракет та боєприпасів.

Фото: Valahia News