Україна домовляється зі Швецією про передачу винищувачів Gripen - ОП

Україна та Швеція ведуть перемовини щодо надання Києву винищувачів Saab JAS-39 Gripen.

Про це сказав заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в інтерв’ю Голосу Америки, передає Укрінформ.

«Це тема, яку мій Президент постійно підіймає перед керівництвом Швеції. І так було ще до вступу Швеції в НАТО. Зі зрозумілих причин, тоді вони не були готові давати жодних обіцянок, оскільки фіналізували своє членство в Альянсі. Зараз країна в НАТО, і мій Президент знову спілкується з прем’єр-міністром Швеції, а наше Міністерство оборони — з відповідними органами Швеції. Ці винищувачі такі ж хороші, як і F-16 і ми рухаємося в цьому напрямку», — сказав Жовква.

Раніше міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом повідомив, що Швеція не постачала Україні винищувачів, оскільки Україна дійшла висновку, що впроваджувати одночасно дві системи винищувачів — F-16 і Gripen — було б занадто складно.

Водночас, за словами очільника МЗС Швеції, його країна залишається відкритою до постачання Києву цих потужностей.

«Швеція, і шведський уряд не має жодних обмежень на ці дискусії після впровадження F-16. Але це рішення ухвалив український уряд, а не шведський», — зазначив дипломат.

Читайте також: Зеленський після візиту до США: Є рішення щодо нових Patriot та десятків інших систем ППО

На думку генерал-майора ВПС США у відставці Чарльза Коркорана, Gripen має значні переваги.

“Gripen — це набагато менша команда, яка може приземлитися де завгодно, швидко дозаправитися, швидко злетіти. Це набагато складніша ціль для Росії”, — сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, 31 травня Більстрем заявив, що Швеція, можливо, передаватиме Україні свої винищувачі Gripen після того, як до України потраплять літаки F-16.