НАТО дає Україні зброю для захисту, а не для перемоги через брак стратегічного бачення - експерт

Ексклюзив

Надання Україні союзниками по НАТО зброї лише для захисту, а не для перемоги у війні є наслідком браку стратегічного бачення і неефективного ядерного стримування Росії з боку США.

Таку думку висловив у коментарі Укрінформу дипломат, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій Олександр Хара у відповідь на запитання, чому Альянс на тлі заяв про можливе членство України в НАТО після перемоги, наразі дає нам зброю лише для захисту.

Експерт констатував, що не всі в НАТО хочуть поразки Росії, бо вбачають у цьому більшу загрозу через її можливий розвал та спричинені цим непередбачувані наслідки.

«Власне, тому й було стримування нас у 2022 році – нам не дали можливості (для наступу – ред.) у той момент, коли ми виганяли окупантів. Те ж саме було в 2023 році, коли нам не дали авіацію, щоб ми спланували за стандартами НАТО операцію по звільненню наших територій. Зараз та сама ситуація», - зауважив Хара.

Він пояснив, що розцінює це як брак стратегічного бачення і дуже неефективне ядерне стримування Росії з боку американців.

Читайте також: Експерт розкритикував заборону на удари по РФ: А коли своєю зброєю б’ємо - немає ескалації?

«Бо російське ядерне стримування працює – нам дають зброю обмежено, забороняють (удари вглиб території РФ – ред.) і таке інше. А американське по відношенню до росіян не працює – вони знищують нашу інфраструктуру, вбивають наших дітей, не кажучи про військових», - зазначив експерт Центру оборонних стратегій.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський на пресконференції 15 липня визнав, що Україна не отримає запрошення в НАТО, поки триває розв'язана РФ війна.