Частина снарядів, отриманих у межах чеської ініціативи, уже на фронті - Шмигаль

У межах чеської ініціативи до України надійшли перші 50 тисяч снарядів, частина з них уже на лінії фронту, знищують російських загарбників.

Про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив у Фейсбуці за підсумками зустрічі з президентом Чехії Петром Павелом, передає Укрінформ.

Глава уряду подякував Павелу за цю ініціативу та поінформував його про успішні спільні консультації урядів, за підсумками яких підписані сім документів.

Сторони обговорили реалізацію домовленостей, досягнутих під час зустрічі президентів України та Чехії у Вашингтоні, посилення української протиповітряної оборони та виклики у сфері енергетики.

Шмигаль висловив подяку Павелу також за його особисту участь у Глобальному саміті миру та в саміті НАТО.

«Надзвичайно цінуємо ці зусилля на підтримку нашої держави», – наголосив він.

Читайте також: Чеська ініціатива – «Снаряди для України»: які країни дали кошти

Як повідомлялося, президент Чехії Петр Павел на Мюнхенській конференції заявив, що Прага «знайшла 500 тисяч снарядів калібру 155 мм, і ще 300 тисяч – калібру 122 мм» за межами Євросоюзу, які можна переправити в Україну, якщо знайдеться фінансування. Цю ініціативу підтримали кільканадцять держав. Зокрема, 15 країн ЄС та НАТО внесли в її фонд понад 1,6 мільярда євро.

У березні міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що Україна у межах чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів може отримати 1,5 млн снарядів замість обіцяних раніше 800 тисяч.

У червні стало відомо, що перші снаряди, закуплені в межах чеської ініціативи, уже в Україні.