Посол Зварич пояснив, чому Польщі вигідно збивати російські ракети над Україною

Ексклюзив

Рішення Польщі збивати російські ракети над територією України посилило б не лише захист українського неба, але й зміцнило би польську безпеку, оскільки збивати ракети над своєю територією в умовах мирного часу є складнішим завданням.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів експосол України в Польщі, нині посол України у Чехії Василь Зварич.

“В ситуації, коли російські ракети влітають в повітряний простір Польщі (а такі випадки, на жаль, уже мали місце), збивати їх у Польщі за законодавством мирного часу є вкрай складною процедурою. В Україні ж повітряний простір закритий для цивільної авіації, і ті смертоносні ракети, що летять в напрямку Польщі й перебувають в полі зору польських радарів, значно легше ідентифікувати і збивати ще до ймовірного входження у повітряний простір Польщі”, - підкреслив Зварич.

Він зауважив: вивчення можливості щодо збиття у повітряному просторі України російських ракет і дронів, які прямують у напрямку Польщі, передбачено безпековою угодою між Україною і Польщею.

За його словами, ця угода між Києвом і Варшавою є “однією з найбільш амбітних угод" серед тих, які Україна підписала в безпековій галузі, адже вона містить ряд елементів, яких немає в інших подібних угодах. Зокрема, в ній йдеться, власне, про можливість збиття російських ракет і дронів над територією України, створення Українського легіону на території Польщі. В ній також чітко прописано, що будь-яка форма двосторонніх зобов’язань або гарантій безпеки, наданих Україні її партнерами, не може бути альтернативою повноправному членству в НАТО.

“Членство в Альянсі таким чином визнано як найбільшу гарантію безпеки України”, - наголосив Зварич.

Читайте також: «НАТО не стане частиною конфлікту»: Столтенберг відкинув ідею збивати ракети РФ з території Польщі

Як повідомляв Укрінформ, Україна вже підписала 25 безпекових угод.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну російські ракети декілька разів порушували повітряний простір Польщі під час масованого ракетного обстрілу України. Востаннє російська ракета порушила повітряний простір Польщі 24 березня цього року і пробула в ньому 39 секунд. Україна віддавна просить Польщу збивати російські ракети над західною частиною території України. У Варшаві відповідають, що це питання розглядається, але остаточного рішення немає.