Кібератака ГУР триває: до банків РФ додалися платіжні сервіси, соцмережі, месенджери - джерело

На третю добу від початку операції кіберфахівців ГУР МОУ, які продовжують атаку на російську цифрову інфраструктуру, задіяну в забезпеченні військової агресії РФ проти України, до переліку цілей додалися нові банки та платіжні сервіси, соціальні мережі, месенджери.

Про це Укрінформу повідомило джерело в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

У повідомленні вказується, що наразі під ударом перебувають найбільші російські банківські установи, зокрема Альфа банк, СберБанк, Райффайзен банк, ВТБ Банк, РСХБ Банк, Росбанк, Газпромбанк, Т-Банк та іБанк. На другий день атаки до них додалися Промсвязьбанк та Почта Банк, а також російський інтернет-сервіс для розміщення оголошень про товари, нерухомість, резюме та вакансії «Авіто».

Сьогодні уражені також російська соцмережа VK, месенджер Discord, «Система швидких платежів «СБП», Національна система платіжних карт «НСПК» та ресурс кіно-відеоперегляду Lampa.

Окремі фінансові установи, зокрема Альфа Банк, спершу заперечували, що збій повʼязаний із зовнішнім втручанням. Однак решта банків, зокрема й ВТБ, визнали, що намагаються впоратися з «масштабною DDOS-атакою, спланованою з-за кордону» та подолати її наслідки. Проте онлайн-сервіси фінансових установ по всій країні вже третю добу або не працюють зовсім, або працюють нестабільно та з помилками. Через це клієнти по всій Росії не можуть зайти в особисті кабінети, здійснити оплату послуг, сплатити за користування громадським транспортом та здійснити будь-які інші фінансові операції. Ситуацію ускладнює і нестабільна робота інтернет-провайдерів, зокрема Білайну, Мегафону, МТС, Теле2 та Ростелекому - вони також атаковані українськими кіберфахівцями.

Як зазначають ворожі ЗМІ, хакери діють за звичною схемою: сканують інфраструктуру жертв, знаходять вразливі місця і після цього завдають удару. Повідомляється, що повноцінно скористатися сервісами банків не можуть користувачі на всій території РФ. В окремих російських медіа називають нинішні події «інтернет-апокаліпсисом» і визнають, що досі не стикалися з подібними за потужністю кіберударами.

Читайте також: Спроба російської влади уповільнити YouTube «поклала» систему платежів банків і соцмережі - ЗМІ

Як повідомлялося, масштабна кібератака розпочалася вранці 23 липня. Внаслідок удару припинилася або значно ускладнилася робота платіжних систем, мобільних додатків банків, особистих кабінетів, системи оплати послуг в громадському транспорті тощо.