Пам'яті поліцейського Івана Гераїмчука

Хвилина мовчання

Поліцейський Іван Гераїмчук загинув 26 лютого 2022 року на Житомирщині внаслідок смертельного поранення, отриманого у перестрілці з ворогом. Йому було 40 років.

Він народився 13 жовтня 1981 року у селі Кодня Житомирської області. Ще у школі зустріч кохання свого життя - Ірину.

«Ми вчилися в одному класі, але зустрічатись почали уже після школи. Хоча, напевно, уже з 8-го класу мені подружки казали, що Іван у мене закоханий», - зазначила вона.

Жінка сказала, що вони у школі на випуск усім класом загадували бажання і записували їх, аби зібратись разом через 5 років і перевірити, що збулось.

«Я теж разом з усіма залишила свою дівочу мрію. Але, чесно сказати, згодом навіть забула про це. А Іван – ні. Він сидів позаду мене, коли ми це писали, і, думаю, прочитав. Я написала: «Вийти заміж за міліціонера і народити двох дітей – хлопчика і дівчинку», - заявила дружина.

Іван після школи вступив до Донецького інституту внутрішніх справ - попри бажання батька, який бачив сина студентом аграрного технікуму. У липні 2003 року Гераїмчук прийшов на роботу у поліцію і почав служити старшим інспектором дорожньо-патрульної служби ДАІ окремого батальйону ДПС ВДАІ УМВС України в Житомирській області.

Спільно з Іваном Ірині вдалося втілити у життя і іншу частину свого бажання - у подружжя народилося двоє дітей: спочатку син Владислав, потім - молодша донька Віолета.

У останні роки перед початком широкомасштабної війни з РФ він працював інспектором з реагування патрульної поліції СПД №1 Коростенського РУП на Житомирщині. Після 24 лютого 2022 року чоловік долучився до захисту Батьківщини. Але недовго йому судилося це робити. Він загинув уже через 2 дні у перестрілці з ДРГ...

Тоді події розгортались менше ніж за 30 кілометрів від кордону з Білоруссю, коли війська РФ уже просувались до столиці. Увечері того дня Іван з колегами виїхали перевірити повідомлення про подачу світлових сигналів у сторону РФ із пожежної вежі у Заліссі Народицької громади.

Коли поліцейські спробували затримати осіб, які перебували на місці, ті відкрили по ним вогонь і почали тікати на авто. Переслідування цих осіб не дало результатів і на зворотному шляху правоохоронці потрапили у засідку. Службове авто поліції диверсанти розстріляли майже впритул поблизу села Яжберень, неподалік смт Народичів, унаслідок чого Гераїмчук загинув.

«Найпершим загинув Володимир Петрович (Солодчук), бо він отримав кульове поранення у голову. Він помер миттєво, через що авто стало некерованим і ми злетіли у водойму. Дядя Ваня, який сидів справа від мене, відкрив праві дверцята авто. У цей час по нам стріляли, і коли він вилазив, то також отримав кульові поранення», - згадує дільничний офіцер поліції сектору поліцейської діяльності №1 ВП №1 Коростенського РУП Владислав Трет’як.

Поховали мужнього захисника у Станишівській громаді Житомирської області.

Указом Президента України Володимира Зеленського №124/2022 від 10 березня 2022 року майора поліції було посмертно нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Цю нагороду було вручено дружині правоохоронця та його дітям 16 травня 2022 року перед засіданням депутатів Житомирської облради.

А 4 жовтня 2022 року у Овруцькому відділі поліції пройшла церемонія відкриття меморіальної дошки на честь Гераїмчука і двох інших загиблих поліцейських.

Колеги із теплом згадують про загиблого товариша по службі і кажуть, що він був відповідальним і надійним. Як заявив Трет’як, Іван навіть надихнув його прийти працювати у поліцію.

«Я на службу у поліцію прийшов лише тому, що з дитинства бачив Івана Андрійовича - він жив з нами по сусідству. Я спостерігав, як він уранці йде на роботу і увечері повертається з неї. І він був дуже добрим і мужнім! Для мене Іван був дуже сильним прикладом і мотивом стати поліцейським», - сказав правоохоронець.

Старший інспектор Управління превентивної діяльності ГУНП Андрій Яцко, наставником якого був Гераїмчук, згадує, що правоохоронець був справжнім патріотом і дуже людяним чоловіком.

«Він завжди говорив колегам: приймаючи правильне рішення, завжди потрібно бути у першу чергу людиною, а потім — правоохоронцем», - зазначив Яцко.

За словами начальника сектору поліцейської діяльності №1 ВП №1 Коростенського РУП Олександра Куліша, безпосередньою зоною відповідальності поліцейського була безпека дорожнього руху.

«Він виявляв принциповість до тих, хто сідав за кермо у нетверезому стані, і мав влучне слово для тих, хто ігнорував шоломи чи ремені безпеки. Гераїмчук з кожним порушником знав, як правильно поспілкуватись, щоб людина зрозуміла, чому має нести покарання або чому не потрібно робити того чи іншого більше ніколи», - заявив Куліш.

Як зазначила мама Галина Володимирівна, коли не стало батька, то саме Іван повністю взяв на себе усі турботи про неї.

«У нього вихідний чи яка відпустка була – спішив у село, щоб допомагати. За цей рік він зробив майже все у господарстві, що хотів, та не встиг його батько. І весь час утішав мене: мамо, не переживай, усе буде добре… Він завжди радився зі мною та батьком, як йому вчинити у тій чи іншій ситуації», - сказала матір правоохоронця.

Але Гераїмчук був не тільки турботливим сином — він був і найкращим у світі татом. За словами дружини, її коханий розумів їхніх дітей з пів погляду і майже без слів умів домовлятись з ними про все на світі.

«Батько навчив мене, напевно, найбільше поважати працю. Якщо тато мав вихідний, ми – відразу у село, там завжди є з чим поратись. Він був дуже працьовитим і серйозним. І нині мені жодна робота не страшна – можу точно сказати, що я вмію багато чого, а чого не можу – то знаю, як осягнути», - зазначив Владислав.

На вшанування зусиль чоловіка із захисту рідної землі Станишівська сільська рада 17 серпня 2023 року посмертно нагородила його відзнакою «Честь і гордість Станишівської громади».

А 24 травня 2024 року очільник поліції Житомирської області Олег Трачук вручив родині загиблого правоохоронця відзнаку Президента України «За оборону України», яку захиснику було присвоєно посмертно.

«Ваня до останнього дня казав, що все буде добре... Він загинув, захищаючи свою Батьківщину та за майбутнє наших дітей - щоб вони були щасливими», - заявила дружина.

Вічна пам’ять Герою!

Фото: Нацполіція, Суспільне