Україні потрібна автоматична система виявлення та знищення ворожих дронів - експерт

Нові російські дрони, найімовірніше, є дешевшою та слабшою версією "шахеда" та виконуватимуть функцію завантаження системи ППО України, тому слід працювати над створенням автоматичної системи виявлення та знищення ворожих БПЛА.

Як передає Укрінформ, про це зазначив в ефірі Українського радіо виробник засобів радіоелектронної боротьби Анатолій Храпчинський.

За його словами, Іран затримує поставки, тому Росія змушена шукати рішення

"Ми бачимо навіть по кількості "шахедів", які останнім часом запускаються – були місяці, коли їх було по 600, а зараз ця кількість значно зменшилася. Це може бути повʼязано з тим, що основний постачальник комплектуючих – Іран – затримує певні поставки. Тому Росія була вимушена шукати якісь рішення для того, щоб і далі навантажувати протиповітряну оборону. Адже основна російська тактика – це велика кількість зброї, яку вона застосовує. І тут ми бачимо створення певних засобів, які дозволяються їм навантажувати наші сили протиповітряної оборони", - розповів Храпчинський.

За його словами, ключовими завданнями зараз є посилення можливостей щодо захисту повітряного простору України та позбавлення Росії будь-яких можливих технологій.

"Зробити це можна не тільки за рахунок санкцій чи пошуку компаній, які продають компоненти. Треба вибивати наукові бази на російських заводах. Прикладом в цьому випадку є знищення літака Су-57 на авіаційній базі, де відбуваються випробування сучасних видів озброєння. Саме там свого часу відбувалося випробування ракет Х-101 та Х-69, крилатих авіабомб з відповідними модулями. Тому, на мою думку, враження Су-57 мало значення, бо росіяни, скоріш за все, щось модифікували й намагалися випробувати", - вважає експерт.

Він зазначив, що потрібна система, яка буде автоматично виявляти та знищувати ціль.

"Це набагато спростить роботу нашим військовим і допоможе нам зробити сучасніший засіб захисту. Також треба не забувати про питання виявлення, коли треба вибудовувати щільну систему. З урахуванням радіогоризонту, геометрії Землі треба буде ставити велику кількість засобів виявлення, щоб кожні 100 км розташовувалася станція, яка "закривала" б поверхню", - наголосив виробник засобів радіоелектронної боротьби.

Читайте також: Масована атака дронів: сили ППО збили всі 89 «Шахедів» та одну ракету

Як повідомляв Укрінформ, уночі та зранку 31 серпня сили протиповітряної оборони знищили ракету Х-59 та всі 89 ударних БПЛА типу Shahed-131/136.