Визволені російські політв'язні кажуть, що згоди на обмін ніхто не питав

Російські політв’язні Ілля Яшин, Володимир Кара-Мурза та Андрій Пивоваров, звільнені 1 серпня в результаті обміну, заявили, що не писали прохання про помилування та не давали згоди на обмін.

Як повідомляє «Настоящее время», про це вони заявили на пресконференції в Бонні, передає Укрінформ.

«Нашої згоди на обмін ніхто не питав. Нас витягли з в'язниці, завантажили в автобус, посадили в літак та відправили в Анкару», – сказав Кара-Мурза.

Він стверджує, що не просив помилування, а з часом планує повернутися в Росію.

Своєю чергою Ілля Яшин розповів, що був проти того, щоб його включали до обмінних списків. Він назвав своє вислання з Росії незаконним і заявив, що це було видворення з країни.

«Я публічно просив не включати мене в жодні обмінні списки… За кілька днів до обміну до мене прийшов начальник колонії та запропонував написати прохання про помилування. Я відмовився, тому що не вважаю для себе можливим звертатися до Володимира Путіна, якого вважаю тираном та вбивцею», – сказав Яшин.

За його словами, йому "чітко дали зрозуміти", що повернення до РФ закриє можливості для подальших обмінів. Яшин також сказав, що імена російських політв’язнів Олексія Горінова та Даніеля Холодного були викреслені зі списку на обмін в останню мить.

Читайте також: Нерівний обмін бранців Кремля на російських кілерів і агентів

Політик зазначив, що зараз не має жодного чинного посвідчення особи, в'їхав до Німеччини за простроченим паспортом і його "ідентифікували по інтернету".

Політв’язням також не видали довідки про звільнення. «Жодного документа про звільнення ні в кого з нас немає. Це до законності того, що з нами відбувається», – наголосив Яшин.

Натомість ексглава "Відкритої Росії" Андрій Пивоваров закликав західні країни спростити росіянам в'їзд у Європу.

Як повідомлялося, 1 серпня відбувся найбільший з часів холодної війни обмін між Росією та країнами Заходу. 16 ув’язнених були видані Росією та Білоруссю; восьмеро, а також двоє дітей подружжя шпигунів Дульцевих – країнами Заходу.