ISW: Щоб використовувати F-16, Україна має продовжувати нищити російську ППО

Україна має продовжувати зусилля із ураження російської протиповітряної системи в тилу ворога та на окупованих українських територіях за допомогою західної зброї, аби мати можливість використовувати винищувачі F-16.

 Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

У неділю Президент Володимир Зеленський оголосив про отримання Україною неназваної кількості літаків F-16 від неназваних країн, а також особливо подякував Данії, Нідерландам і США.

Експерти ISW переконані, що Україні знадобиться значна кількість винищувачів F-16, щоб розгорнути їх у масштабах, необхідних для успішної інтеграції літаків у ширшу систему ППО.

«Україні також необхідно буде продовжувати зусилля із націлювання на російські засоби ППО у російському тилу і на окупованій території України за допомогою наданої Заходом зброї дальнього радіусу дії, щоб мати змогу використовувати літаки F-16», – вважають аналітики Інституту.

У зведенні зазначається, що російські військові блогери відреагували на прибуття в Україну F-16, намагаючись применшити потенційні наслідки від використання літаків на полі бою, що прямо підриває російські інформаційні операції, покликані представити постачання цих винищувачів та іншої західної зброї як «червону лінію», яку не можна перетинати.

Декілька російських військових блогерів стверджували, що західні та українські ЗМІ «роздувають» прибуття F-16, щоб відвернути увагу від невдач на полі бою, і багато військових блогерів негайно почали обговорювати, як російські війська почнуть націлюватися на F-16 та знищувати їх.

Коментатори та офіційні особи російського інформаційного простору неодноразово заявляли, що постачання західної зброї в Україну є «червоною лінією», перетин якої змусить Росію вдатися до ескалації у відповідь.

Водночас Росія неодноразово доводила, що залучення нібито «червоних ліній» є рефлекторною технікою контролю, яка має на меті змусити Захід самостримуватися від надання Україні додаткової військової допомоги, зазначають в ISW.

Читайте також: Україна очікує на додаткові літаки F-16 - Президент

«Західні та українські політики неодноразово перетинали самостійно визначені Росією «червоні лінії» з початку війни, не викликаючи значної реакції з боку РФ, що, судячи із коментарів російських військових блогерів, станеться і у випадку із відповіддю Росії на F-16», – йдеться у звіті ISW.

Як повідомляв Укрінформ, 4 серпня під час урочистостей до Дня Повітряних сил ЗСУ Президент Володимир Зеленський презентував винищувачі F-16 в українському небі, наголосивши на початку нового етапу у розвитку ПС.