Україна отримала F-16 із новітньою авіонікою та радарами для наведення ракет - депутат

В Україну надійшла перша партія літаків F-16. Очікується, що передача цих бортів стане стимулом для країн відповідної коаліції – Нідерландів, Бельгії, Данії та Норвегії для якнайшвидшого постачання.

Про це заявив народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Апарату Верховної Ради.

«В Україну надійшла перша партія літаків F-16. Далі очікуємо інші машини від країн відповідної коаліції - Нідерландів, Бельгії, Данії та Норвегії», - зазначив він.

За словами Чернєва, проводиться активна робота, щоб до цієї коаліції приєдналися й інші держави, зокрема США.

Читайте також: ISW: Щоб використовувати F-16, Україна має продовжувати нищити російську ППО

«Так ми зможемо отримати необхідний мінімум літаків, щоб закрити наше небо й відбивати атаки окупантів ракетами, дронами й літаками. Передача перших бортів F-16 повинна стати стимулом для інших наших партнерів», - зазначив політик.

Чернєв повідомив, що серед союзників є консенсус у питанні того, що треба шукати нові можливості для збільшення бойового авіапарку й посилення України.

«Ми отримали сучасну модифікацію F-16 із новітньою авіонікою, радарами для наведення ракет на цілі тощо. Також пропрацьовуються всі можливі варіанти, щоб далі для цих машин ми отримали і далекобійну зброю, яка виробляється в Європі та США. Процес триває, і сподіваюся, що ми побачимо такі ракети в Україні», - підкреслив народний депутат.

Він додав, що наразі важливим питанням залишається підготовка українських пілотів для F-16 і технічного персоналу для обслуговування цих машин на землі.

Читайте також: Завдяки F-16 буде більше збитих російських ракет і літаків - Сирський

«Наразі у світі не так багато баз для цього, тому ми шукаємо можливості в різних країнах, щоб збільшити кількість наших спеціалістів», - резюмував парламентарій.

Як повідомляв Укрінформ, 4 серпня під час урочистостей до Дня Повітряних сил ЗСУ Президент Володимир Зеленський презентував винищувачі F-16 в українському небі, наголосивши на початку нового етапу в розвитку ПС.

Фото: Володимир Зеленський/Телеграм