Пам’яті поліцейського Юрія Коваша

Хвилина мовчання

Одеський поліцейський Юрій Коваш загинув 31 липня 2023 року на Херсонському напрямку, захищаючи Україну. Йому було 40 років.

Він народився 13 квітня 1983 року у місті Балта Одеської області. Приятелька Олена зазначила, що Юрій відгукувався на будь-який біль і будь-яку проблему іншої людини.

«У мене сталася дуже серйозна неприємність – крадіжка квартири – і він був першим, хто підійшов до мене і запропонував допомогу. І матеріальну, і взагалі будь-яку. Я, звісно, відмовилася… але я цього ніколи не забуду», - заявила Олена.

Прагнення допомагати людям йому вдалося реалізувати на службі у поліції.

До виконання своєї роботи Коваш ставився відповідально і сумлінно. Чоловік працював у різних підрозділах поліції, зокрема – у патрульній поліції, батальйоні поліції особливого призначення, кримінальній поліції.

До повномасштабної війни кілька років він працював оперуповноваженим сектору кримінальної поліції відділу поліції № 4 Одеського райуправління поліції № 1.

За словами колег правоохоронця, він був дуже порядним і добрим чоловіком.

«Юрій відрізнявся привітністю та простотою, мав почуття гумору і був абсолютно не конфліктним. Він був дуже розумним, вимогливим до себе і оточуючих, разом з тим - уважним до всіх і завжди одним із перших приходив на допомогу іншим», - кажуть вони.

Після початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну оперативник у складі зведеного загону ГУНП в Одеській області виконував на деокупованій частині Херсонщини службові завдання, пов’язані з протидією збройній агресії РФ і злочинності в умовах воєнного стану та підтриманням правопорядку.

Він загинув 31 липня минулого року. Того дня старший лейтенант поліції виконував службове завдання у одному з районів Херсона, коли російські війська вдарили по ньому з артилерії. Від розриву кількох снарядів життя поліцейського обірвалося.

Церемонія прощання з ним пройшла 2 серпня минулого року у Одесі. Загалом Юрій прослужив у правоохоронних органах 17 років свого життя.

Указом Президента Володимира Зеленського №870/2023 від 30 грудня минулого року старшого лейтенанта поліції було посмертно нагороджено медаллю «Захиснику Вітчизни».

Цю нагороду батькам чоловіка 3 червня цього року вручили начальник одеської обласної поліції Іван Жук разом із своїм заступником Олександром Мірошниченком та начальником Подільського райуправління поліції ГУНП у Одеській області Олегом Жуковським.

Окрім цього, поліцейському було посмертно присвоєне почесне звання «Герой Балтської громади». Цю нагороду 29 лютого цього року батькам правоохоронця вручив голова Балтської міської тергромади Сергій Мазур.

Без найближчої людини також залишилися дружина і неповнолітній син.

За словами друзів, Коваш був доброзичливим, тактичним і щирим чоловіком.

«Він був дуже чуйним і культурним, дуже справжнім. Саме справжнім. І прямолінійним. Ця людина буде у моїй пам’яті назавжди. Мені дуже важко від того, що його більше немає. Царство небесне йому!», – зазначила приятелька Олена.

Як заявили колеги, їхній товариш по службі назавжди залишився вірним громадянському і поліцейському обов’язкам, прикладом незламності і мужності.

«Юрій був душевною людиною, сміливим чоловіком, гарним товаришем. Я хотів би подякувати батькам нашого загиблого колеги за виховання такого сина. Будемо гідні його мужності і подвигу», - сказав начальник Головного управління Нацполіції у Одеській області полковник поліції Іван Жук.

У Балтському професійному ліцеї на честь Юрія, який був його випускником, 29 лютого цього року відкрили меморіальну дошку.

У пам’яті тих, хто знав Коваша, він назавжди залишиться справжнім патріотом, який відстоював справедливість і самовіддано захищав українську державу та її людей.

Вічна слава Герою!

Фото: Нацполіція, Суспільне