Фахівці CAR виявили нові деталі про ракету Х-101, якою росіяни ударили по Охматдиту

Дослідники Conflict Armament Research (CAR) виявили, що ракета, якою Росія вдарила по дитячій лікарні «Охматдит» 8 липня, була виготовлена за кілька тижнів, а то й днів до атаки.

Про це йдеться в опублікованому дослідженні CAR, передає Укрінформ.

Аналіз CAR, заснований на фізичному дослідженні слідів на уламках, вказує, що ракета Х-101, яка влучила в «Охматдит», була виготовлена щонайбільше за три місяці до атаки, а можливо, навіть за вісім днів до неї. Такий короткий проміжок часу між виробництвом і використанням ракет Х-101 є частиною тенденції, яку CAR вперше помітила в грудні 2022 року.

Так, дослідники задокументували частини ракетного двигуна (включно з двигуном) і хвостову частину ракети Х-101. На хвостовій частині ракети задокументували частини 13-значного виробничого номера (31526379XXXXX). Цей формат відповідає маркуванню, яке CAR задокументував на 11 інших російських ракетах Х-101 в Україні від початку повномасштабного вторгнення. Відповідно до своєї методики відстеження, CAR приховала останні п'ять цифр, які б однозначно ідентифікували ракету.

Читайте також: Ляшко обговорив з представниками будівельних компаній варіанти відновлення Охматдиту

Перші три цифри (315) виробничого номера є спільними для всіх російських ракет Х-101, які CAR зафіксували в Україні, так само як і наступні три цифри (263). CAR заявили, що мають інформацію про два варіанти останнього маркування, але "263" є на всіх нещодавно виготовлених ракетах.

Цифри "7" і "9" вказують на те, що ракета була виготовлена в другому кварталі 2024 року (між 1 квітня і 30 червня 2024 року), згідно з раніше опублікованою методологією CAR .

Враховуючи, що удар по дитячій лікарні відбувся 8 липня, цей висновок підтверджує, що ракета була виготовлена за кілька тижнів або, можливо, днів до атаки.

Російська крилата ракета класу "повітря-поверхня" Х-101, модель останнього покоління, була прийнята на озброєння Росією в 2013 році.

Як повідомляв Укрінформ, 8 липня Росія завдала ракетного удару по київській дитячій лікарні «Охматдит», де лікуються діти з усієї України.