Пам’яті фінського політика й воїна Вілле Мюккянена

Хвилина мовчання

Ще в юному віці він хотів змінити світ на краще

26-річний фінський політик Вілле Мюккянена загинув на початку серпня 2024 року на Луганщині. До від'їзду в Україну він був головою молодіжного підрозділу центристської партії Північної Пог’янмаа, розповідає видання YLE.

Інформацію про смерть Вілле оприлюднили на прохання його сім'ї, каже Юха Креус, виконавчий директор Асоціації учасників бойових дій, що допомагає добровольцям, які воюють в Україні, та їхнім сім'ям.

«Родичі хотіли, щоб Вілле не залишився невідомим солдатом», – повідомив Креус, перебуваючи в Києві, щоб допомогти з практичними питаннями. Особисто Креус не був знайомий з Мюккяненом, але каже, що він діє як представник родини.

Асоціація учасників бойових дій опублікувала у соціальних мережах написаний родиною воїна некролог. У ньому Вілле, який родом з Північної Пог’янмаа, змальовується як принципова людина-патріот, яка рано відчула в собі вогонь для того, щоб змінювати світ на краще.

«Ще в юному віці він хотів змінити світ на краще і збільшити справедливість у світі. Багаторічний шлях розпочався з політики і продовжився його рішенням приєднатися до військових в Україні пізньої осені 2023 року, коли Росія розпочала агресивну війну, яка зосередила його увагу на реальній боротьбі за мир і свободу», – йдеться в некролозі.

Перед поїздкою в Україну чоловік був головою молодіжного підрозділу центристської партії Північної Пог'янмаа.

«Це дуже тривожна і шокуюча новина. Як сказано в некролозі його сім'ї, Вілле був принциповою людиною. Це яскраво відображалося у всьому, що він робив, – говорить Йере Тапіо, нинішній президент молодіжної партії.

Тапіо знав Вілле особисто. Вони працювали разом, наприклад, у Центральній молодіжній федерації минулого року перед тим, як Мюккянен вирішив поїхати в Україну.

«Працюючи разом, я зрозумів, що Вілле завжди був першою людиною, яка приходила на допомогу, коли потрібна була пара рук, кандидати на виборах або підтримка кандидатів. Я цінував у ньому те, що він так наполегливо говорив і так старанно працював заради того, що вважав правильним», – каже Тапіо.

Він описує Вілле як давнього гравця і шанованого члена своєї спільноти.

«Наша громада втратила велику частину. Ми хочемо висловити наші найтепліші співчуття його близьким і нашу глибоку повагу до його жертви в Україні», – сказав Тапіо.

Голова Центристської партії Антті Кайкконен прокоментував загибель Вілле у соцмережі X і висловловив співчуття родині загиблого:

«Сумна звістка про смерть Вілле Мюккянена, молодого активіста Центристської партії в Україні, зупинила нас на нашому шляху. Вілле був надійним виконавцем і захисником справедливості».

Згідно з некрологом, Вілле вирішив поїхати в Україну наприкінці осені 2023 року: «Він мав сильну волю захищати вільну націю. Зрештою, під бойовим псевдонімом "Шквал" він приніс найбільшу жертву, яку будь-хто міг принести, віддавши своє життя за свободу».

Про своє рішення стати бійцем-добровольцем чоловік відверто говорив на своїх сторінках у соціальних мережах. 

На українському фронті воюють близько 20-30 фінів.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці липня в Україні загинув четвертий фінський боєць-доброволець. 

Вілле Мюккянен став п'ятим фіном, який загинув у боях за Україну.

Вічна пам’ять Герою!

Фото: Інстаграм mykkanen.ville