Росія навряд чи могла б продовжувати війну проти України без допомоги Китаю - прем’єрка Данії

Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен вважає, що Росія не змогла б продовжувати повномасштабну війну проти України, якби їй не допомагав Китай, а також наголошує на необхідності зменшити залежність від Китаю у сфері технологій.

Про це вона заявила в інтерв’ю Financial Times, передає Укрінформ.

Прем’єр-міністр Данії заявила про необхідність більшого усвідомлення ролі Пекіна в тому, що він дозволив Росії продовжувати війну в Україні. «Я не думаю, що Росія могла б продовжувати цю повномасштабну війну і водночас діяти так, як вона це робить в інших регіонах світу, без допомоги Китаю», — сказала Фредеріксен.

Вона наголосила на тому, що Європа має менше залежати від Китаю у сфері технологій і продемонструвати, що засвоїла уроки щодо надмірної залежності від одного постачальника, як це було раніше з російською нафтою та газом. Фредеріксен закликала європейців змінити «наше ставлення, наш погляд на світ, який базується на мирному часі».

Очільниця данського уряду додала, що Європа має більше інвестувати у власні технології. «Ми були занадто залежні від російського газу і нафти і зараз ми повторюємо те ж саме з Китаєм у багатьох технологіях, що є великою помилкою», - наголосила політик.

Читайте також: Китай - про погрози Росії: У ядерній війні неможливо перемогти

Також Фредеріксен заявила, що Данія наполягає на тому, щоб ЄС діяв проти тіньового флоту Росії — суден, які використовуються Москвою для обходу західних санкцій, — який допомагає підтримувати її економіку і війну в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Фредеріксен на конференції Globsec Forum у Празі 31 серпня, заявила, що для перемоги партнери мають забезпечити Україну всім, чого вона потребує.

Політик також назвала великою помилкою «червоні лінії» в питанні надання Україні озброєнь та дозволу на їх використання.