Офіцер ЗСУ: На війні найважливіше - не фізична підготовка, а сильний дух

Відео

На війні найважливіше – це не мати гарну фізичну форму, а бути сильним духом.

Таку думку висловив офіцер Центру масштабування технологічних рішень, екскомандир 5-ї роти 126-го батальйону 112-ї бригади, майор Ігор Салій у новому проєкті Укрінформу «Командири нашої перемоги».

«Я дуже часто помилявся в бійцях, коли бачив хлопчину з тоненькими ніжками чи здоровенним пузом і думав, що це не воїн. Потім виявлялося, що там кіборг, помножений на безкінечність, супервоїн із сильним духом!» – розповів про свої спостереження на війні Салій.

За його словами, фізична підготовка – то вже другий план, але усе ж не менш важливий, бо ж на собі щонайменше 30 кілограмів доводиться носити на позицію. «Дуже важливо – займатися, підтримувати себе фізично. Загалом, в житті», – стверджує офіцер, у якого спорт завжди посідав провідне місце у житті. У різний час, ще до війни, Салій займався легкою атлетикою, грав у футбол, займався боксом. А потім, коли дістав уже друге поранення на війні, саме спорт витягнув командира з тяжкого психоемоційного стану.

За порадою реабілітолога він досить швидко опанував стрільбу з лука і вже за місяць виграв золото на змаганнях Invictus у Львові. Далі було ще багато перемог в Україні і дві золоті медалі в американському Лас-Вегасі, розповів офіцер.

Читайте також: Подолати бюрократію в армії можливо через 20 років - військовий офіцер

Військовим, які дістають поранення на фронті, втрачають кінцівки і впадають у відчай, Салій радить навіть не думати, що «це вже все»: «Я знаю приклади, де після поранення бійці кажуть, що жити почали набагато якісніше». За словами військового, потрібно дивитися на програми від закордонних партнерів. «Реабілітація, наприклад у Мексиці, – це цілком реально», – стверджує він.

Військову справу Салій не залишив навіть після поранень, які не дають можливості повернутися на передову. У Центрі масштабування технологічних рішень офіцер так само виконує важливі завдання, кожне з яких працює на перемогу.

Як повідомлялося, Укрінформ започаткував цикл програм, головні герої яких – військові командири з бойовим досвідом. Офіцери, котрим довелося шліфувати здобуті у військових інституціях теоретичні знання не на полігоні, а одразу на полі бою. А декому з них і навчальним закладом стала сама війна.

Герої цього проєкту – саме ті командири, за якими бійці ЗСУ, ні на мить не вагаючись, йдуть у бій проти численних ворожих військ; командири, за якими завжди – стратегічні успіхи в найризикованіших військових операціях; командири, які ведуть до Перемоги.

Повне інтерв’ю офіцера Центру масштабування технологічних рішень Ігоря Салія дивіться у програмі «Командири нашої перемоги» на Ютуб-каналі Укрінформу.