Прокуратура перевіряє інформацію про розстріл росіянами трьох бійців ЗСУ на Торецькому напрямку

Прокуратура розпочала досудове розслідування щодо опублікованої 3 вересня інформації про нібито розстріл представниками Збройних сил Російської Федерації українських військовослужбовців.

Про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Фейсбуці, передає Укрінформ.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

В ОГП наголосили, що Збройні сили РФ систематично й цинічно порушують норми міжнародного гуманітарного права на території Донецької області.

"3 вересня 2024 року в Телеграм-каналі була опублікована інформація про нібито розстріл представниками ЗС РФ українських військовослужбовців. У повідомленні йдеться про те, що троє військових однієї із бригад ЗСУ вийшли з підвалу будинку з піднятими руками. Росіяни поклали їх обличчям до землі і розстріляли в спину", - зазначили в ОГП.

Читайте також: Росіяни розстріляли двох полонених бійців ЗСУ на Запорізькому напрямку - Офіс генпрокурора

В прокуратурі підкреслили, що умисне вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій і кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин.

Поширені дані перевіряються. Проводяться слідчі дії для встановлення усіх обставин події.

Як повідомляв Укрінформ, росіяни взяли у рабство українського громадянського журналіста Євгена Ільченка, який раніше заснував Телеграм-канал про окупований Мелітополь.