Уряд пропонує дозволити іноземцям-контрактникам обіймати офіцерські посади у Силах оборони

Уряд пропонує внести зміни до законодавства та дозволити іноземним громадянам, які проходять військову службу в Україні за контрактом, обіймати офіцерські посади в Силах оборони, а також служити в розвідці до закінчення війни.

Про це повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Телеграмі, передає Укрінформ. 

За словами Мельничука, уряд схвалив законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у Збройних силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України».

«Законопроєктом пропонується внести зміни до ЗУ «Про військовий обовʼязок і військову службу», якими визначити можливість комплектування посад офіцерського складу у Збройних силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України іноземцями та особами без громадянства», - повідомив він.

Крім того, пропонується внести зміни до Закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», якими встановити, що вʼїзд в Україну та виїзд з неї іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу у ЗСУ, Держспецтрансслужбі та НГУ, здійснюється за паспортним документом та військово-обліковим документом (службовим посвідченням).

Читайте також: Рада ухвалила закон щодо громадянства для добровольців з РФ та Білорусі

Пропонується також внести зміни до Закону «Про розвідку», якими передбачити, що на військову службу до розвідувального органу Міністерства оборони України можуть бути прийняті іноземці та особи без громадянства до закінчення в державі особливого періоду.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Дня Незалежності Президент Володимир Зеленський підписав ухвалені Верховною Радою закони, зокрема про надання легіонерам українського громадянства та повне забезпечення воїнів, які воюють на території Росії.