Україна вимагатиме посилити санкції проти Росії за викрадення дітей

Україна вимагатиме посилення санкцій щодо Росії за викрадення українських дітей.

Про це заявив генпрокурор Андрій Костін під час Четвертого саміту перших леді та джентельменів, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми будемо вимагати посилення санкційного режиму на Росію саме за викрадення українських дітей. Такий комплексний підхід має приносити свої плоди. Але часу мало, тому що діти дорослішають і буде складніше їх повернути, коли пройде великий проміжок часу», - сказав генпрокурор.

Він підкреслив, що за незаконну депортацію українських дітей на Росію потрібно чинити правовий тиск у вигляді розслідування відповідних кримінальних справ у національній юрисдикції, а також в іноземній – у Міжнародному кримінальному суді.

За словами Костіна, влада порушує питання щодо створення міжнародного механізму для повернення незаконно депортованих українських дітей, оскільки нинішня система норм міжнародного права «передбачає покарання за злочини, але не передбачає механізму повернення депортованих дітей».

«Чому так? Мабуть, тому що з часів Другої світової війни ніхто на європейській землі не вдавався до такого злочину, як примусова депортація дітей, ніхто не міг собі такого уявити. Україна започаткувала цей діалог і створила Міжнародну коаліцію задля повернення українських дітей», - сказав Костін.

Читайте також: На підконтрольну Україні територію з окупації повернули 931 дитину - омбудсмен

Він нагадав, що від початку повномасштабного вторгнення понад 19,5 тис. українських дітей були примусово депортовані до РФ.

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд за незаконну депортацію українських дітей до Росії видав ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна і російського дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової.

Фото: ДСНС