Україна розраховує на підтримку Польщі під час її головування в Євросоюзі - Сибіга

Україна очікує значного поступу в переговорах про членство в ЄС під час головування Польщі у першому півріччі 2025 року та планує розширити консульську присутність у сусідній країні.

Про це заявив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга на спільному з главою МЗС Польщі Радославом Сікорським брифінгу в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Я особливо подякував пану міністру за незмінну підтримку України на шляху до членства в Європейському Союзі та НАТО. Ми очікуємо на значний поступ у переговорах про членство України в ЄС під час головування Польщі у першому півріччі наступного року. Паралельне відкриття переговорних кластерів. Розраховуємо на твою особисту підтримку і лідерство», - підкреслив Сибіга.

Він зауважив, що довгострокове бюджетне планування та інші стратегічні рішення ЄС мають вже зараз враховувати політичну реальність майбутнього членства України. Сторони домовилися і про спільне просування необхідності членства України в НАТО як гарантії безпеки всієї Європи.

Міністри також обговорили розвиток прикордонної та логістичної інфраструктури і можливість нарощування залізничного сполучення між нашими столицями. Сибіга зазначив, що Україна очікує на якомога швидше підписання двосторонньої угоди про здійснення контролю у спільних пунктах пропуску.

«Наголосив на важливості не допустити блокування нашого спільного кордону, яке мало місце раніше, оскільки це завдає величезні економічні збитки нашим країнам, в тому числі і безпекові», - підкреслив Сибіга.

Читайте також: Глава МЗС Португалії закликав Євросоюз готуватися до членства України

За його словами, Україна планує розширити консульську присутність у Польщі та сприяти підтриманню зв'язків українців зі своєю державою: «Особливо важливо, щоб українські діти зберігали свою ідентичність, мову, пишалися тим, що вони українці».

Як повідомляв Укрінформ, 13 вересня глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, який напередодні відвідав Львів, прибув до Києва.