Росії доведеться перекинути у Курську область додаткові підрозділи для контрнаступу - ISW

Війська РФ продовжують контратакувати на всьому українському виступі в Курській області, однак, імовірно, їм доведеться перекинути сюди додаткові підрозділи, щоб створити угруповання сил, здатне вести тривалу контрнаступальну операцію.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

"ISW... ще не спостерігав широкомасштабних бойових дій, які б вказували на те, що російські сили розпочали широкомасштабну скоординовану контрнаступальну операцію, спрямовану на повне витіснення українських сил з Курської області", - йдеться у звіті.

Напередодні Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що російські війська розпочали контрнаступальні операції в Курській області, а речник Пентагону генерал-майор Патрік Райдер заявив, що США спостерігали, як російські підрозділи почали намагатися провести "певну контрнаступальну" операцію, яку Райдер описав як "незначну".

За словами Зеленського, Росія зосередила 40 000 військовослужбовців у Курській області, а загалом військове командування РФ хоче застосувати там близько 60-70 тисяч людей. Це значно перевищує 50 000 військовослужбовців, які, за оцінками американських офіційних осіб, знадобляться Росії, щоб витіснити українців з Курської області.

Аналітики зауважують, що досі російська влада в основному покладалася на погано навчених та екіпірованих призовників і невеликі підрозділи регулярних і нерегулярних військ для протидії українській операції у Курській області. В ISW вважають малоймовірним те, що більшість російського угруповання в Курській області складається з досвідчених бойових підрозділів.

На думку аналітиків Інституту вивчення війни, російська контрнаступальна операція з відвоювання території в Курській області дуже ймовірно потребуватиме ще більше живої сили і техніки, ніж Росія вже зосередила в цьому регіоні, особливо якщо більшості задіяних підрозділів бракує бойового досвіду. Російські повітряно-десантні війська, які нещодавно були передислоковані до Курської області з фронту в Україні, наразі несуть основну відповідальність за контратаки в Курській області.

Це свідчить про те, що російське військове командування може мати намір задіяти підрозділи, які вважаються "елітними" або більш боєздатними, зазначають в ISW.

Читайте також: Росія прагне стягнути до Курської області до 70 000 військових - Зеленський

"Російські військові, безсумнівно, будуть змушені передислокувати частини, які вже беруть участь у наступальних операціях, або оперативні резерви з України до Курської області, щоб сформувати боєздатні підрозділи, необхідні для проведення великої контрнаступальної операції, а потім охороняти кордон", - йдеться у звіті.

Як повідомляв Укрінформ, керівник розвідувального центру Сил оборони Естонії полковник Антс Ківісельг заявив, що російські війська розпочали контрнаступ у Курській області, але без особливого успіху.