ВР підтримала законопроєкт, який дозволить брати іноземців на військову службу за контрактом

Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт щодо внесення змін до порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства. Документом пропонується створення Центру рекрутингу для іноземців.

Про це повідомив народний депутат України із парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що законодавча ініціатива N°12023 була підтримана 278 голосами народних депутатів.

Метою закону є вирішення критичних питань проходження служби іноземцями у Збройних Сил України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України.

Зазначається, що необхідність удосконалення законодавства виникла у зв’язку із складною оперативною обстановкою, що склалася на лінії бойового зіткнення та потребує значного збільшення чисельності бойового складу Збройних Сил України та інших військових формувань як шляхом проведення додаткових заходів мобілізації, так і за рахунок залучення у добровільному порядку на військову службу за контрактом усіх бажаючих, які мають відповідні військово-облікові спеціальності та бойовий досвід, у тому числі серед іноземців та осіб без громадянства.

Документом пропонується дозволити іноземцям і людям без громадянства підписувати контракти зі ЗСУ, Державною спецслужбою транспорту та Нацгвардією.

Читайте також: Рада ухвалила закон щодо громадянства для добровольців з РФ та Білорусі

Водночас законопроєктом пропонується передбачити створення Центру рекрутингу іноземців, де вони проходитимуть перевірку, під час якої з’ясовуватимуть законність перебування на території України, факти притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством України, ознаки зв'язків з розвідувально-підривною діяльністю іноземних держав проти України, а також інші обставини, що можуть перешкоджати прийняттю іноземного громадянина на військову службу за контрактом.

Очікується, що ухвалення та реалізація проєкту закону унормує питання можливості проходження іноземцями та особам без громадянства військової служби на посадах офіцерського складу у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Дня Незалежності Президент Володимир Зеленський підписав ухвалені Верховною Радою закони, зокрема про надання легіонерам українського громадянства та повне забезпечення воїнів, які воюють на території Росії.