Нова модель оборонного менеджменту пройде апробацію у ЗСУ - Міноборони

Міністерство оборони України розробило нову модель оборонного менеджменту, пілотне впровадження якої заплановане на базі окремого роду військ Збройних сил України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міноборони.

Нова модель процесу планування, програмування, бюджетування та виконання (Planning, Programming, Budgeting & Execution, ППБВ) призначена для підтримки прийняття обґрунтованих управлінських рішень у сфері оборони та розроблена на основі передових практик НАТО.

Пілотне впровадження цієї моделі здійснюватиметься до кінця 2025 року.

Після прийняття відповідних змін до чинного законодавства модель планується поширити на усі складові Сил оборони.

“Новий підхід, серед іншого, передбачає планування розвитку та підтримання спроможностей ЗСУ, а надалі й інших складових Сил оборони, на середньо- (5 років) і довгострокову (10 років) перспективу”, - зауважили в Міноборони.

Аспектами цієї моделі є чіткий розподіл видатків за ключовими напрямами на основі багатокритеріального аналізу розвитку оборонних спроможностей.

Такий аналіз застосовується для розрахунку вартості кожної спроможності, з урахуванням реальних потреб в ресурсах, визначає життєві цикли та ефективність озброєнь та військової техніки для кожного виду і окремого роду військ ЗСУ.

За словами першого заступника міністра оборони, генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка, «в процесі удосконалення системи оборонного менеджменту наше завдання озброюватись новими дієвими методиками, синхронізуватись і набувати взаємосумісності з нашими іноземними партнерами у застосуванні прогресивних процесів планування. Використовуючи нові інструменти аналізу, формувати чітке бачення перспектив спроможностей українського війська на подальших етапах розвитку».

Читайте також: Держоператор тилу презентував нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ

До кінця 2024 року цільова модель трансформації системи оборонного менеджменту і дорожня карта впровадження процесу ППБВ будуть надіслана для ознайомлення зацікавленим органам виконавчої влади та профільним комітетам Верховної Ради.

Як повідомляв Укрінформ, Державний оператор тилу (ДОТ) презентував DOT-Chain – інноваційну ІТ-систему для управління забезпеченням ЗСУ, яка в чотири рази прискорить процес оплати постачальникам за продукти харчування для війська.