Детонація північнокорейських ракет спричинила землетрус, пожежі та «зміну влади» у Тверській області РФ

Утворився вогняний фронт шириною понад 6 кілометрів

Світові сейсмологічні станції вночі проти 18 вересня зареєстрували землетрус магнітудою у 2,5 бала неподалік російського містечка Торопець у Тверській області. Подібні поштовхи земної поверхні у Торопці, очевидно, викликала детонація боєприпасів на місцевих складах Головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ, де зберігалися близько 30.000 тонн боєприпасів.

Сьогодні вночі склад боєприпасів в Тверській області був атакований українськими БПЛА. В результаті спільної операції Головного управління розвідки Міністерства оборони України, СБУ та Сил спеціальних операцій були знищені ракети, призначені для оперативно-тактичних ракетних комплексів «Іскандер», тактичних комплексів «Точка-У», керовані авіаційні бомби та артилерійські боєприпаси великого калібру. Були уражені та здетонували ракети ППО С-300 та ракети до РСЗО «Град». Загалом склад російських боєприпасів атакували понад 100 ударних БПЛА.

Найбільшою здобиччю Сил оборони України в Торопці стали північнокорейські балістичні ракети KN-23, які нещодавно були завезені в РФ, переміщення та місцезнаходження яких оперативно відстежувалися українською розвідкою. За даними ГУР МОУ військові склади були уражені дронами-камікадзе українського виробництва.

Відразу після нічної атаки на складах почалася пожежа та надзвичайно потужна детонація. Утворився вогняний фронт шириною понад 6 кілометрів. Місцева влада оголосила про масову евакуацію місцевого населення в сусіднє містечко Західна Двина. Крім того, після детонування військових складів у місті закривають усі школи та дитячі садочки.

«Дійсно, це – гарна новина. Вона є продовженням дій Сил оборони України щодо знищення російських запасів. На цьому об’єкті зберігалася значна кількість російських боєприпасів. Це – досить великий об’єкт. Якщо подивитися на супутникові знімки, то щонайменше 60-70 сховищ стояли рядочками за огорожею та були досить доглянутими. Тобто, це – важливий арсенал, де, за різними оцінками, зберігалося до 30.000 різних боєприпасів», – прокоментував події у Тверській області директор інформаційно-консалтингової компанії Defence Exptress військовий експерт Сергій Згурець.

Усі споруди на складах здетонували. Почалася велика пожежа з феєрверками та паніка серед місцевого цивільного населення. Супутникові знімки FARMS демонструють значну кількість спалахів на всій площі арсеналу.

«Сподіваюся, там були також запаси ракет для зенітно-ракетних комплексів різних типів. Експерти роблять такі висновки на основі вигляду детонацій, які часом нагадують феєрверки. Це – дійсно потужний удар по російських запасах. Відстань від території України становить приблизно 500-600 кілометрів. Такі заходи впливають на обмеження можливостей противника», – наголосив Сергій Згурець.

Після нічної атаки українських БПЛА російське Міністерство оборони повідомило, що сили ППО РФ вночі збили 54 безпілотники. 27 – над Курською областю, 16 – над Брянською, 7 – над Смоленською, 3 – над Білгородською, 1 – над Орловською. Торопець, за версією самих росіян, атакували 6 українських БПЛА, половина з яких були збиті. У травні 2024 року ЗСУ вже завдавали удару по одній із військових частин у Торопці. Тоді там також спалахнула масштабна пожежа.

Вдень 18 вересня на сайті Торопецького муніципального округу РФ з’явилася інформація про те, що новим головою округу «призначено» керівника ГУР МОУ Кирила Буданова. Скріни-фото українського генерала з російського муніципального сайту розповсюдили українські ЗМІ.

Фото Буданова супроводжує підпис: «Глава Торопецкого муниципального округа Тверской области».

Автор:

Єгор Чечеринда, військовослужбовець, офіцер ЗСУ