Битва за Україну. День дев’ятсот тридцять дев’ятий

ЄС виділяє 160 млн євро на підготовку енергосистеми України до зими. Європарламент закликав дозволити Україні бити західною зброєю по території РФ

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот тридцять дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 19 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Європейський Союз надасть Україні 160 млн євро для зміцнення її енергетичної системи та підготовки до зимового періоду в умовах можливих російських атак – ЗМІ. Президентка також сказала, що в ЄС є план енергетичної допомоги для України за трьома напрямками. Детальніше за посиланням.

На пленарному засіданні Європарламенту у Страсбурзі ухвалено резолюцію (її підтримали понад 400 євродепутатів – ред.) «Про продовження фінансової та військової підтримки України державами-членами ЄС», у якій Європарламент закликає держави-члени негайно зняти обмеження на використання західних систем озброєнь, поставлених в Україну, проти законних військових цілей на російській території – Укрінформ.

ЄС уже спрямовує доходи від заморожених російських активів на зброю для України – 400 мільйонів євро з першого траншу направили на фінансування українських оборонних підприємств і з них уже оплатили виробництво українських гаубиць «Богдана» – Катаріна Матернова, посол Євросоюзу в Україні.

ЦИТАТИ

Катаріна Матернова,  посол ЄС в Україні: «Це правда, що жодна з інших країн не увійшла в ЄС без вступу до НАТО. Я знову таки серед тих, хто вважає, що гарантії майбутнього України знаходяться у НАТО. Але я скажу, що бути під однією безпековою парасолькою з Україною – це ключовий інтерес для ЄС».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Курахівський і Покровський напрямки є найактивнішими за кількістю боєзіткнень. Також ворог активний в районі Вугледара, пробує штурмувати. Тут їхня кількість не така численна, як на Курахівському й Покровському напрямку, але якщо раніше це були лобові атаки, то зараз противник намагається обходити місто, намагаючись взяти під вогневий контроль певні ділянки – Руслан Музичук, речник НГУ

На Харківщині ворог намагається відновити штурмові дії в районі Лукʼянців, Сили оборони стримують натиск російських окупантів – пресслужба ОТУ «Харків».

За даними Генштабу на фронті від початку доби відбулися 95 бойових зіткнень, особлива активність ворога – на Курахівському та Покровському напрямках. На Курахівському напрямку Донецької області точаться запеклі бої. Зіткнення відбуваються поблизу Цукуриного, Георгіївки, Костянтинівки та Катеринівки.

Російські загарбники активно мінують дамби в районі Бєлгорода, ймовірно, готуючись до провокацій, щоб надалі звинуватити Україну в екологічних та гуманітарних наслідках –  Віталій Саранцев, речник оперативно-тактичного угруповання «Харків».

У тимчасово окупованому Криму партизани зафіксували перекидання озброєння, боєприпасів та військової техніки росіян у Курському напрямку – партизанський рух «АТЕШ».

Сили протиповітряної оборони вночі 19 вересня збили усі 42 російські ударні безпілотники типу Shahed та керовану авіаційну ракету Х-59/69 – Повітряні сили ЗСУ.

***

Російські окупанти завдали удару КАБом по Сумському обласному геріатричному пансіонату, де перебувають люди похилого віку. Попередньо, 1 людина померла від отриманих травм у лікарні, ще 9 поранено – Сумська ОВА.

Ворог влаштував блокаду жителям кількох населених пунктів у Запорізькій області: люди не отримують гуманітарну допомогу та п'ють дощову воду. Йдеться про три населені пункти: Нестерянку, Копані та Мирне – Микола Вініченко, начальник Оріхівської міської військової адміністрації.

Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської,  Харківської, Запорізької, Донецької та Сумської областей 4 людини загинуло, 22 отримали поранення – дані ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Екологія

Внаслідок бойових дій на території заповідника Кінбурнська коса в Миколаївській області періодично вирують пожежі. Російським окупантам байдуже до того факту, що Кінбурнська коса є заповідником і важливим природнім ресурсом – Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил

Культурна сфера

З Донеччини, із зони бойових дій, евакуювали у Дніпро на тимчасове збереження вже 10-ту половецьку кам'яну скульптуру (кам’яну бабу) XI – XIII століття – Юрій Фанигін, співробітник Дніпропетровського національного історичного музею. Додатково перевезли сільськогосподарський реманент кінця XIX початку XX століття: жорна млина, гармани, валки та навіть двометрове вапнякове корито.

Соціальна сфера

Станом на 19.09.2024 року в Україні (від початку повномасштабної війни – ред.) поранені – 1609 дітей, зникли безвісти – 1957 дітей – Департамент комунікації Нацполіції України.

При будівництві підземних шкіл у Запорізькій області використовують залізобетонні конструкції, які не мають аналогів у нашій країні. Перша підземна школа буде відкрита вже в жовтні-листопаді цього року, а одну з «підземних шкіл» будуватимуть у 15 км від лінії фронту – Іван Федоров, начальник Запорізької ОВА

Економіка

Росія з березня по серпень здійснила дев’ять хвиль масштабних, комплексних і скоординованих атак по енергетичних об’єктах у 20 областях України та в Києві, що може спричинити відключення електроенергії тривалістю від 4 до 18 години на добу – ООН. Через дефіцит електроенергії українці взимку можуть залишитися без опалення та води – ООН.

На Донеччині нині працюють 512 сільськогосподарських підприємств, з яких 353, або 69%, через повномасштабну російську війну зазнали збитків та руйнувань –  Олена Рибакова, заступниця директора департаменту агропромислового комплексу і земельних ресурсів Донецької ОВА

Гірникам з Донеччини (через постійні обстріли – ред.)  пропонують евакуюватися до Львівської області з безкоштовним розселенням і працевлаштуванням на вугільні підприємства ДП «Львіввугілля» – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Пропозиція міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського передати Крим під мандат ООН, висловлена під час дискусії на зустрічі YES у Києві, створює серйозні перешкоди для відновлення справедливості та захисту прав жителів тимчасово окупованого Криму – Таміла Ташева, постійна представниця Президента в Криму

Верховна Рада:

  • ухвалила постанову про перейменування понад 300 населених пунктів та районів.
  • ухвалила зміни до закону «Про публічні закупівлі», якими зобов’язала державних замовників оприлюднювати в Prozorro ціни на будматеріали під час закупівель послуг з ремонту та будівництва.
  • звільнила народну депутатку Марʼяну Безуглу з посади заступника комітету з питань національної безпеки оборони та розвідки, а також як члена комітету. Вона обирається членом Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Україна ініціюватиме запровадження персональних західних санкцій проти президента Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) росіянина Аркадія Дворковіча, якщо ФІДЕ відновить права шахових федерацій Росії та Білорусі, представники яких наразі не мають права виступати на змаганнях під своїми прапорами – Георгій Тихий, речник МЗС України

Галицький районний суд Львова на два місяці продовжив термін тримання під вартою В'ячеславу Зінченку, підозрюваному у вбивстві мовознавиці і громадської діячки Ірини Фаріон – Укрінформ. Суд також продовжив термін досудового розслідування у справі до 26 січня 2025 року.

Міністерство закордонних справ України висловило обурення у зв'язку із планами швейцарського кінофестивалю Zurich Film Festival включити до програми документальний фільм «Росіяни на війні» – заява МЗС.

Захисники і захисниці з Києва, які зазнали поранень унаслідок бойових дій, отримуватимуть одноразову матеріальну допомогу у розмірі ₴45 тисяч – КМДА.

Упродовж наступних двох тижнів у пункті пропуску «Чоп – Захонь», що на українсько-угорському кордоні, буде частково обмежено рух легкових та вантажних транспортних засобів у напрямку виїзду з України через ремонтні роботи в зоні митного контролю – Державна митна служба України

САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ направила до суду справу про хабарництво колишнього міського голови Сум та ексдиректора департаменту інфраструктури Сумської міської ради – САП.

***

Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13%. Це рішення сприятиме поступовому поверненню інфляції до 5% у наступні роки та підтримає стійкість валютного ринку – Андрій Пишний, голова НБУ.

Національний банк знизив ставки за тримісячними депозитними сертифікатами до 15,5%, а за кредитами рефінансування – до 16% (максимальний строк їхнього надання обмежено 14 днями) – НБУ.

На нову бюджетну програму з відшкодування відсотків по кредитах для підприємств ОПК виділено 263,4 млн грн – Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості.

Компанії Групи Нафтогаз у січні-серпні 2024 року порівняно із аналогічним періодом минулого року збільшили видобуток товарного газу на понад 7% – до 9,8 млрд кубометрів – Нафтогаз.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Уряд США запровадив санкції проти Росії через створення та використання нею незаконних фінансових схем із КНДР для посилення взаємодії, а також доступу Пхеньяна до міжнародної банківської системи в обхід раніше введених обмежень – Офіс контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC)

Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги, який включає два десятки танків Leopard 1 A5 та понад 60 тисяч 155-мм снарядів – пресслужба уряду Німеччини. Німеччина цьогоріч планує додатково виділити 400 млн євро на військову допомогу Україні

Віцепрезидентка США Камала Гарріс зустрінеться з Президентом України Володимиром Зеленським у Вашингтоні наступного тижня – CNN. Дональд Трамп заявив що, ймовірно, зустрінеться з Володимиром Зеленським, який наступного тижня відвідає США для участі в заходах у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку.

Артилерійські снаряди, які індійські виробники зброї продають європейським клієнтам, серед яких Італія й Чехія, перенаправляються в Україну – Reuters

Президент Румунії Клаус Йоганніс у середу звернувся до парламенту з проханням схвалити створення профільного навчального центру на румунській території для підготовки українських морських піхотинців – Euractiv.

Новий генеральний секретар Ради Європи Ален Берсе, мандат якого на цій посаді розпочався напередодні, заявив, що пріоритетом його роботи буде підтримка України – сайт Ради Європи

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга провів у Відні першу зустріч з главою МЗС Австрії Александером Шалленбергом– Укрінформ.

Сполучені Штати поки що не були повною мірою поінформовані про план Володимира Зеленського щодо перемоги України у війні, розв’язаній Росією – Джон Кірбі, радник Білого дому

У столиці Угорщини Дунай вийшов з берегів та почав затоплювати вулиці. Пік повені очікується в столиці Угорщини ввечері 21 вересня – DW. Повені одразу в кількох країнах Європи були спричинені циклоном «Борис», який просувається з півночі Італії. Зокрема, постраждали території Румунії, Чехії, Польщі, Австрії, Угорщини, Словаччини, Німеччини та Молдови. Внаслідок повені загинули щонайменше 23 особи, тисячі людей було евакуйовано.

Ізраїль почав бомбити південну частину Лівану – Reuters.

Ізраїль запропонував нову угоду про перемир’я з ХАМАС, яка передбачає одночасне звільнення всіх заручників, припинення бойових дій в секторі Гази, а також безпечну евакуацію з анклаву для главаря бойовиків Ях'ї Сінвара і його соратників – Times of Israel,

ВОРОГ

Путін заявив, що Збройні сили РФ у 2023 році отримали приблизно 140 тисяч безпілотників різних типів, цього року їхній випуск планують збільшити вдесятеро – росЗМІ.

Керівництво Міноборони РФ продовжує тиснути на Путіна з вимогою оголосити нову хвилю мобілізації, щоб компенсувати втрати Кремля на полі бою в Україні – The Wall Street Journal.

Попри заявлений намір Путіна збільшити чисельність армії до 1,5 млн військових, ймовірно, реалізації цього плану перешкоджатимуть великі втрати Росії на війні проти України – британська розвідка.

За 2024 рік з Росії поїхали понад 2 млн іноземних громадян, які раніше там проживали.  Згідно з офіційними даними, на початку вересня 2024 року було зареєстровано 6,2 млн іноземних громадян. На кінець 2023 року цей показник становив 8,5 млн осіб – DW.

Міносвіти Росії пропонує виключити з освітніх програм терміни «гендерний», «толерантність», «булінг», «сімейне насильство», замінивши їх на «зрозумілі та нейтральні формулювання, доступні для розуміння учнями» – «Настоящее время».

Російські заклади громадського харчування зіткнулися з «катастрофічним» дефіцитом кадрів на тлі демографічної кризи та відтоку мігрантів. За оцінкою аналітиків, галузі громадського харчування не вистачає близько 30 тис. працівників – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ