Наступна зима буде складнішою ніж у 2022-2023. Варто усвідомити й готуватися

На Контрактову площу привезли знищений росіянами силовий трансформатор. Назвали цю інсталяцію «Битва за світло». Хто в Києві – варто подивитися

Знайомтеся, це головний об’єкт інсталяції. «Його звуть Орест. І він приїхав до нас із заходу України, де пропрацював 50 років зі своїми колегами. Багато хто з присутніх його знає персонально. Зрештою, він вигорів, – як багато хто з нас за ці три роки повномасштабного вторгнення», – так починає  знайомство з цим гігантом Катя Тейлор, арт-кураторка проєкту «Битва за світло».

З 19 вересня на Контрактовій площі можна на власні очі побачити не лише арт-об’єкт «авторства» російського агресора. До своєї фізичної й пекельної смерті, а горів «Орест» після влучання російської ракети кілька днів, це був один із ключових елементів енергетичної системи України. Трансформатори такого типу фактично є необхідним елементом у доставці електроенергії від атомної чи іншої електростанції до споживача. 

Ми можемо це собі лише уявити, а вживу такі об’єкти бачать хіба енергетики. Як зазначили організатори, а це ДТЕК, ГО «Порт культури» за сприяння  Міністерства енергетики України, з питань безпеки неможливо запросити усіх охочих на станцію, аби побачити масштаби російських щоденних злочинів, тож вирішили привезти важливу частину станції і встановити її тут, у серці України, на Контрактовій площі.

Вадим (з питань безпеки прізвище не називаємо), директор теплоелектростанції ДТЕК каже, що такий «арт-об’єкт» не поодинокий – росіяни прицільно б’ють саме по силових трансформаторах, без них неможливий рух електроенергії і система колапсує: «Цей велетень, який сьогодні перед нами стоїть, – лише маленька частинка того масштабного руйнування наших підприємств, яке сьогодні відбувається. Енергетики разом із ДСНС, нашими рятувальниками, постійно розбирають завали. Це тисячі тонн бетону, тисячі тонн металу, під ними лежить обладнання, яке треба буде відновлювати. А відновлення це продовжується місяцями й роками».

Масштаби руйнувань росіянами української енергосистеми неможливо оцінити одним трансформатором. Поруч із вигорілим і мертвим гігантом на асфальті зображено велику електросхему, поміж ланками якої є інформація, яка вражає не менше. 13 мільйонів людей залишилися без світла у листопаді 2022 року. За 939 днів повтомасштабного вторгнення енергетичні об’єкти України було обстріляно понад тисячу разів.

Петро  Пантелєєв, заступник голови Київської міської державної адміністрації згадує, що в перші дні повномасштабного вторгнення у березні 2022-го з восьми вводів, місто живилось одним. І електрики, незважаючи на обстріли, під вогнем на вишках лагодили ці об’єкти. «Тому напередодні зими, яка наближається, яка буде непростою, дуже би хотілося побажати всій сім'ї енергетиків міцного здоров'я, витримки, все встигнути, що планували, щоб на такому рівні фінансового плану всі умови були створені для вас. Ми в вас не сумніваємося, ви вже свою роль і своє завдання виконуєте». 

«Мета цих нелюдів знекровити нашу країну, щоб ми залишились у холоді, без світла і в темряві. Але завдяки нам всім, нашим людям, патріотам, нашим збройним силам, впевнений, що це в них не вийде, ми будемо зі світлом, темрява не пройде, світло переможе», – запевняє Юрій Шейко, перший заступник міністра енергетики України.

В ДТЕК планували давно, ще з 2022 року, привезти в столицю зразки знищеного обладнання, однак зупиняла саме складність доставки. Якщо придивитись уважно до згорілого трансформатора, то можна помітити, що він стоїть на колесах і на рейках, і це не дивно, адже його доставляли залізницею, вага такого обладнання понад 40 тонн. 

Це не перша інсталяція чи виставка в Києві, в основі якої знищена на війні техніка. Містяни звикають до особливостей воєнного простору й візуальних об’єктів. На Софійській площі постійно діє виставка знищеної російської техніки. Масштабну демонстрацію було виставлено на центральній площі України на День Незалежності 2023 року. 

Тут основа – згорілий метал, те, що в реаліях війни перетворюється на арт-об’єкт. У цьому випадку – те, що стає приводом для роздумів та дій. Вдячності. Поваги до енергетиків. Розуміння масштабів ворожих злочинів і власної небайдужості. 

По той бік трансформатора відвідувачі побачать імпровізовану стіну, до якої коже  може прикріпити назву свого міста чи селища, щоб продемонструвати підтримку енергетикам регіону.

«Такі трансформатори є ключовими елементами нашої енергетики і побачити  їх «вживу» це унікальний досвід», – каже Укрінформу народна депутатка Вікторія Войціцька, секретарка Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. «Демонстрація обладнання направлена на те, щоб привернути увагу українців, коли вони в новинах читають, чують такі слова як «підстанція», «трансформатор». Це не просто піти в магазин і купити собі екофлоу. Тут йдеться про значно складніше обладнання, виробництво якого займає довгий час – від пів року до півтора року. Тому я вважаю, що це правильно, щоб люди усвідомили до кінця, що наступна зима буде по-справжньому складною, складнішою, ніж зима 2022-2023 року. І те, що минулу зиму ми спокійно прожили, не є підставою розслабитися. Рівень загроз, які насуваються на нас взимку 2024-25 року значно вищий».  

Ця історія стосується нас напряму. Через неї йде мова і про історію кожного енергетика, який без вихідних кожен день працює на електростанціях: «Ми хочемо трохи наблизити вас до цих історій і також наблизити через вдячність. Щоб ви могли почитати деякі факти, які пов'язані з енергетикою, як багато вдалося подолати, які були втрати. І тут є й хороші, й погані новини, але все ж таки більше хороших новин. Бо ця битва за світло не тільки триває, ми її виграємо завдяки тому світлу, яке є всередині нас», – сказала на відкритті Катя Тейлор. 

Аби не втратити це світло варто прийти на Контрактову. Тут є енергія, яка не зникає, навіть попри обстріли…

Ярина Скуратівська, Київ

фото Юлії Овсяннікової