Пам’яті командира ССО, пластуна Євгена Лемешенка (позивний «Печеніг»)

Хвилина мовчання

Один із найвідоміших пластунів в Україні загинув 15 вересня в Курській області

"На Курщині загинув командир елітної групи ССО 29-річний Євген Лемешенко-«Печеніг»... Євген загинув у прямому бою з ворогом у селі Обухівка Кореневського району..", - написав у Фейсбуці речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов.

Євген народився 5 жовтня 1995 року у Світловодську Кіровоградської області.

"У 1998 році родина переїхала до Фастова. Навчався Євген у ЗОШ І-ІІІ ступенів №3, 11 класів якої закінчив у 2013 році. У 2019 році завершив навчання у Національному університеті харчових технологій, а далі було навчання в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі (2021 рік)", - розповіли у Фастівській міській раді.

Із юнацьких років Євген був вихованцем, а пізніше – одним із керівників та тренером з рукопашного бою в молодіжному спортклубі «Каскад». Він був професіоналом, якого обожнювали діти та поважали батьки. До повномасштабного вторгнення працював учителем фізичного виховання у Фастівському ліцеї №7.

"Євген завжди був щирий, добрий, відкритий, життєрадісний, чуйний, справедливий і дуже патріотичний, чим вирізнявся від більшості. Він ніколи не здавався і завжди був активним, зокрема у вихованні молодого покоління українців. Завжди прагнув до перемоги, до вдосконалення, до досягнення своїх цілей. І це він передавав своїм юним вихованцям в клубі «Каскад», у пластовому гуртку і в школі", - відгукуються про Євгена у Фастівській міськраді.

Євген став на захист Батьківщини на початку повномасштабного вторгнення РФ. Спершу - в складі батальйону територіальної оборони, потім долучився до спільноти розвідників. А згодом, коли пройшов складний відбір, став оператором ССО України (командиром групи).

Історик, пластун, військовий Юрій Юзич зазначає, що Євген був відомою особистістю у Пластовому русі в Україні.

"Один із кращих пластунів-військовиків. Мій побратим з куреня Орден Залізної Остроги. Пластовий юнацький вишкіл пройшов у 37-му курені ім. Миколи Міхновського (в останні місяці ще двоє вихованців цього куреня - військовослужбовців - загинули через цю війну московських окупантів). Учасник багатьох пластових таборів та вишколів, зокрема у Холодному Яру. Інструктор та осавул (бунчужний) на одному з найпопулярніших серед юнацтва таборів Пласту Легіон - військово-патріотичне виховання", - написав Юзич.

За його словами, "Печеніг" пройшов майже всі можливі вишколи пластових виховників юнацтва, включно із міжкрайовим табором "Лісова Школа". Був також керівником місцевого осередку пластового руху у Фастові на Київщині.

У своєму пластовому життєписі Євген написав: "Я склав свою пластову присягу. Я впевнений, що це лише початок, буду змінювати світ на краще, плекати українські традиції та звичаї, зможу допомогти розвинути Пласт, не зверну з обраного шляху!"

Його пластовий виховник Юрій Пустовій підкреслює, що саме так чоловік і вчинив: "З перших днів пішов захищати Україну, не ховаючись за бронь учителя. Він загинув як справжній патріот – захищаючи Батьківщину і свою родину".

У Євгена залишилися мама, батько, брат, кохана дівчина.

Вічна слава і пам'ять Герою!

Фото: Фейсбук-сторінка Yevheniy Lemeshenko, Фейсбук-сторінка Юрій Юзич, Фастівська міська рада, Молодіжний військово-патріотичний спортивний клуб "Каскад", Погляд