Огляд «Війна в Україні за тиждень» з 16 по 22 вересня

РФ готує удари по українських ядерних об’єктах до зими. В Україні обмежили використання Телеграму військовими та у держорганах. ЄС надасть Україні позику в €35 млрд

ВІДЕО

16.09/ Інтерв’ю Командири нашої перемоги Литвин: Військова служба – це участь у створенні сучасної історії

16.09/ Постернак: Аналітика ГУР щодо прагнень росії базується на даних із різних джерел

17.09/ Гопчак: Для знезараження води закупили 120 тонн активованого вугілля

19.09/ Сюжет: «Битва за світло». Як виглядає знищений РФ трансформатор показали в центрі Києва

ФОТО

16.09/ У Харкові відкрили меморіальну дошку рятувальникам, загиблим внаслідок повторного удару російськими дронами по місту

16.09/ Прифронтове місто Курахове Донецької області

17.09/ У Києві для переселенців із Маріупольської громади відкрили медичний хаб

17.09/ У Києві відкрилася виставка «На сторожі Святої Софії», присвячена російсько-українській війні

18.09/ Акція «Поверніть полонених» біля ВРУ

19.09/ На Контрактовій площі встановили трансформатор, знищений через російський обстріл

20.09/ Морпіх з ампутацією ноги встановив новий рекорд України

20.09/ Наслідки російського обстрілу Харкова 20 вересня 2024 року

20.09/ Наслідки російського обстрілу Дніпра 20 вересня 2024 року

21.09/ У Харкові триває ліквідація наслідків російського обстрілу

21.09/ У Вишневому попрощалися із загиблим на війні Максимом Кушніруком

21.09/ Російська армія вкотре обстріляла Харків КАБами

БОЙОВІ ДІЇ

1 317 бойових зіткнень зафіксовано на фронті з 16 по 22 вересня за даними Генштабу. Найбільше боїв відбувалося на Курахівському, Покровському та Лиманському напрямках. Сили оборони України відбивають атаки російських окупаційних військ на низці напрямків. Триває операція у Курській області.

ЗСУ 21.09 відновили свої позиції поблизу Залізнянського у Донецькій області – аналітики проєкту DeepState.

На Харківщині 20.09 поблизу Вовчанська ворог застосував важку вогнеметну систему ТОС-1А.

Курахівський і Покровський напрямки є найактивнішими за кількістю боєзіткнень. Також ворог активний в районі Вугледара, пробує штурмувати. Тут їхня кількість не така численна, як на Курахівському й Покровському напрямку, але якщо раніше це були лобові атаки, то зараз противник намагається обходити місто, намагаючись взяти під вогневий контроль певні ділянки.

На Харківщині ворог намагається відновити штурмові дії в районі Лукʼянців, Сили оборони стримують натиск російських окупантів.

Бійці Військово-морських сил ЗСУ 17.09 знищили поблизу Маріуполя сховища із боєприпасами росіян.

Російська піхота 17.09 намагається прорвати оборону ЗСУ у Часовому Яру по каналу «Сіверський Донець – Донбас», однак зазнає втрат. Сили оборони продовжують утримувати канал.

Російські загарбники 17.09 підтягують на Харківський напрямок бронетехніку, що може свідчити про підготовку до наступу. Зараз окупанти намагаються провести розвідку боєм, щоб прощупати оборонні рубежі Сил оборони – Микола Волохов, командир підрозділу Terra з 3-ї окремої штурмової бригади із позивним Абдулла.

Сили оборони 16.09 повідомили, що повітряна розвідка російської армії в зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Харків» посилилась на 40%.

21.09 завдано вогневого ураження по арсеналу «Тихорецьк», що в Краснодарському краї. В момент удару на території арсеналу знаходився черговий ешелон, який доставив щонайменше 2 тисячі тонн боєприпасів, зокрема і з КНДР. Атаковано також радіолокаційну станцію «Подльот», що виявляла повітряні цілі в напрямку арсеналу. СБУ завдала удару по 23-му арсеналу Головного артилерійського управління Міністерства оборони РФ неподалік населеного пункту Октябрський Тверської області. Супутники NASA фіксують масштабні пожежі на обох уражених складах боєприпасів у РФ

Дрони СБУ уразили інфраструктуру військового аеродрому «Шайковка» у Калузькій області (РФ), де дислокуються літаки стратегічної авіації ТУ-22М.

18.09 дрони СБУ, ГУР та Сил спеціальних операцій знищили гігантський склад Міноборони РФ в містечку Торопець Тверської області. Там зберігалися ракети для ОТРК «Іскандер»,  тактичних ракетних комплексів «Точка-У», КАБи та артилерійські боєприпаси.

Контрнаступ Росії з метою відвоювання території, яка перебуває під контролем українських військ у Курській області, «зупинено» (станом на 18.09) – Олексій Дмитрашківський, представник військової комендатури в Курській області.

Сили оборони України взяли під контроль помітну територію без населених пунктів в напрямку села Камишовка Суджанського району Курської області РФ. Раніше ця ділянка перебувала в «сірій зоні» активних боїв, будучи оточеною з трьох сторін територією, яку контролювали наші захисники – аналітики проєкту DeepState.

Через перенесення українськими військовими бойових дій на територію Курської області росіяни наразі здійснюють більше обстрілів по своїй території, ніж по Сумській області – Вадим Мисник, речник ОТУ «Сіверськ».

У Курській області ЗСУ за допомогою безпілотника ліквідували командира десантно-штурмового полку ПДВ РФ підполковника Олександра Куріна із позивним «Шкіпер» – ЗМІ.

Збройні сили України 17.09 взяли в полон ще 13 росіян на Курщині. Відповідне відео оприлюднив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк.

Москва перекинула під Курськ майже 40 тисяч солдатів – Financial Times.

Російські загарбники активно мінують дамби в районі Бєлгорода, ймовірно, готуючись до провокацій, щоб надалі звинуватити Україну в екологічних та гуманітарних наслідках –  Віталій Саранцев, речник оперативно-тактичного угруповання «Харків».

У тимчасово окупованому Криму партизани зафіксували перекидання озброєння, боєприпасів та військової техніки росіян у Курському напрямку.

МЗС України 16.09 звернулося до ООН і до Міжнародного комітету Червоного Хреста із закликом приєднатися до заходів гуманітарного реагування в районах Курської області Росії, які перебувають під контролем ЗСУ. В ООН готові прибути на контрольовану Україною територію Курської області РФ, але для цього організації потрібен дозвіл РФ.  

Спецпризначенці ГУР з групи «Хімік» у неділю, 15 вересня, атакували російську базу в Сирії біля Алеппо, де росіяни виготовляли та випробовували ударні БПЛА.

За першу половину вересня російські терористи застосували проти українських міст і сіл понад 640 «Шахедів». За цей тиждень було застосовано понад 900 керованих авіаційних бомб, близько 400 ударних безпілотників типу Shahed та майже 30 ракет.

ВІЙНА: ВТРАТИ

Ворог

Загальні бойові втрати російської армії в Україні з 16 по 22 вересня 2024 року становлять:

  • 8 720 загарбників
  • 88 танки
  • 169 бойових броньованих машин
  • 224 артилерійських систем
  • 9 РСЗВ
  • 2 засобів ППО
  • 384 БПЛА оперативно-тактичного рівня
  • 1 крилаті ракети
  • 339 одиниць автомобільної техніки й автоцистерн
  • 60 одиниць спеціальної техніки РФ.

Україна

З 16 по 22 вересня Сили ППО знищили 318 із 367 ударних безпілотників типу Shahed-131/136, ще 40  БПЛА локаційно втрачені у кількох регіонах України, 3 полетіли назад на територію РФ. Також  було збито 7 керованих авіаційних ракет Х-59/69. Були пошкоджені інфраструктурні та енергооб’єкти у Смській, Полтавській, Кіровоградській, Херсонської, Хмельницькій, Львівській, Київській області, 1 людина загинула, 8 отримали поранення.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами Донецької, Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської, Сумської, Харківської областей 22 людей загинуло, 90 отримали поранення.

Російські окупанти 19.09 завдали удару КАБом по Сумському обласному геріатричному пансіонату, де перебувають люди похилого віку. 1 людина померла,  14 поранено.

Через влучання російської авіабомби ФАБ-250 в багатоповерхівку у Харкові пізно ввечері 21.09 постраждала 21 людина.

Унаслідок ракетного удару окупантів РФ по Кривому Рогу 21.09 загинули троє людей, у тому числі дитина, 3 поранені.

17.09 стало відомо, що росіяни стратили мечем беззбройного українського військовополоненого з перевʼязаними скотчем руками. Правоохоронці розпочали розслідування за фактом ймовірної страти українського військовослужбовця.

На окупованій Росією Запорізькій АЕС присутні озброєні люди з військовою технікою, які перешкоджають доступу місії МАГАТЕ, а між внутрішньою та зовнішньою огорожею об'єкта встановлені протипіхотні міни.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Екологія

У Шевченківському районі Києва між будинками виявили дикого лося.  Пізніше рятувальники передали тварину працівникам Національного природного парку «Залісся» у Броварському районі Київської області. Як сказали фахівці, через те, що у Києві й області майже щоночі працює ППО, тварини лякаються, у них порушається система орієнтації і тому вони втрачають можливість контролювати свої пересування.

У Донецькій області через обстріл РФ третю добу (станом на 17.09) триває ліквідація масштабної пожежі на території Лиманського лісництва, вогонь пройшов уже близько 350 гектарів лісу.

На Сумщині 17.09 спостерігається погіршення якості води в річці Сейм, наразі з'ясовують причини ймовірного повторного органічного забруднення.

На Сумщині горить 50 га лісу, пожежі виникли через російські удари – росіяни скидають бляшанки з запальною сумішшю із дронів

На правобережній частині Херсонщини вже розміновано 53% території – понад 365 тисяч гектарів. При таких темпах розмінування правобережної частини області може завершитися до кінця 2025 року.

Культура

Від початку повномасштабного вторгнення Росії загинуло 123 українські митці, РФ зруйнувала або пошкодила понад тисячу об'єктів культурної спадщини в Україні – Микола Точицький, міністр культури та стратегічних комунікацій України

З Донеччини, із зони бойових дій, евакуювали у Дніпро на тимчасове збереження вже 10-ту половецьку кам'яну скульптуру (кам’яну бабу) XI – XIII століття. Додатково перевезли сільськогосподарський реманент кінця XIX початку XX століття: жорна млина, гармани, валки та навіть двометрове вапнякове корито.

Працівники Херсонського художнього музею ідентифікували ще одну картину, яку російські загарбники під час втечі з Херсона незаконно вивезли в Крим – роботу Леонарда Туржанського «Пейзаж. Кури». Загалом вдалось ідентифікувати 126 творів мистецтва, які окупанти незаконно вивезли в Крим.

Економіка

Росія з березня по серпень здійснила дев’ять хвиль масштабних, комплексних і скоординованих атак по енергетичних об’єктах у 20 областях України та в Києві, що може спричинити відключення електроенергії тривалістю від 4 до 18 години на добу.

На Донеччині нині працюють 512 сільськогосподарських підприємств, з яких 353, або 69%, через повномасштабну російську війну зазнали збитків та руйнувань.

На Кіровоградщині площа знищених внаслідок російських обстрілів сільськогосподарських угідь – близько 130 га, збитки становлять 5,1 млн грн.

З початку 2024 року фахівці Державної інспекції енергетичного нагляду оглянули 1,3 тис. об'єктів електромереж, що були пошкоджені внаслідок російських атак.  З жовтня 2022 року по вересень 2024 року об’єкти української енергетичної інфраструктури зазнали 1024 російських атаки.

Харківська друкарня «Фактор-Друк», яку 23 травня цього року зруйнував російський ракетний удар, відновлює свою роботу. Поки що організувати тут виробництво повного циклу – від друку до обкладинки – неможливо  – Радіо Свобода.

В Офісі генерального прокурора заявили, що збитки внаслідок привласнення Росією українського зерна становлять понад 30 млрд грн, однак ці дані не остаточні.

Спеціалісти&Діти

В Україні, починаючи з 24 лютого 2022 року, загинули 97 співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Станом на 19.09.2024 року в Україні (від початку повномасштабної війни – ред.) поранені – 1609 дітей, зникли безвісти – 1957 дітей.

При будівництві підземних шкіл у Запорізькій області використовують залізобетонні конструкції, які не мають аналогів у нашій країні. Перша підземна школа буде відкрита вже в жовтні-листопаді цього року, а одну з «підземних шкіл» будуватимуть у 15 км від лінії фронту.

ВІЙНА: ПОЛІТИЧНІ РІШЕННЯ, ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОРИВИ, ОПК, ДОПОМОГА СОЮЗНИКІВ

Український тил

Президент України Володимир Зеленський

  • 16.09 підписав закон, що передбачає включення до окремих родів сил ЗСУ нової структури – Сил безпілотних систем;
  • 16.09 провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій заслухав доповіді щодо намірів російських окупантів і ситуації в їхніх лавах;
  • 18.09 заслухав доповідь головнокомандувача Сирського щодо змін ситуації в Курській області та на сході України;
  • 20.09 затвердив рішення РНБО, що запроваджує санкції проти шістьох фізичних та більш як 40 юридичних осіб з Росії, Ірану та Китаю;
  • 20.09 провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, де обговорили питання захисту енергетики взимку, власне виробництво ракет, дронів і РЕБ та ситуацію на фронт.

Під час зустрічі з журналістами 20.09 Президент України сказав:

  • Україна активно працює над планом, який буде стартом і фундаментом для того, щоб говорити в будь-якому форматі з Росією.
  • Ми заявили, що готові бачити Росію на другому Саміті, тому що всі наші союзники, сказали, що Росія повинна бути на другому Саміті.
  • Нині триває активна робота «над нашим планом, три пункти уже підготовлені – зустрічі в онлайн форматі відбулись». Ще будуть зустрічі офлайн і онлайн. На початку листопада, весь план буде готовий.
  • назвав брехнею дані видання The Wall Street Journal про 80 тисяч загиблих на війні з Росією українських військових. Реальна цифра набагато менша, ніж та, що була опублікована.

Візити до України

Візит президентки Європейської комісії

Президент України і Президентка ЄК провели спільну пресконференцію. Головне:

  • Зеленський: План перемоги, який він представить президенту США Джо Байдену, розрахований на швидкі рішення партнерів, що мають відбутися з жовтня по грудень.
  • Урсула фон лер Ляєн: ЄС надасть Україні позику на суму 35 млрд євро.
  • Зеленський розповів, що позика у 35 мільярдів євро буде витрачена передусім на енергетику, бомбосховища для закладів освіти та зброю.
  • Зеленський заявив, що ключовими темами переговорів у Києві з Урсулою фон дер Ляєн стали доступ до російських заморожених активів, підтримка енергетики ЄС та фронту і дипломатична взаємодія.

Прем’єр-міністр України та президентка ЄК під час зустрічі домовилися провести спільне засідання Кабінету міністрів України та Колегії Єврокомісії.

Урсула фон лер Ляєн: ЄК розробила план із підтримки України взимку, який фокусується на ремонті енергетичної інфраструктури, подальшому поєднанні української мережі з європейською та стабілізації потоків всередині країни. Таким чином Брюссель хоче забезпечити додаткові 4,5 ГВт потужностей.

Міністр оборони Рустем Умєров разом із президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн відкрили Офіс оборонних інновацій ЄС (EU Defence Innovation Office).

***

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга поінформував Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) про підготовку Росією ударів по критичних обʼєктах ядерної енергетики України напередодні зими.

Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) ухвалив рішення обмежити використання Телеграму на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури.

В ефірі телемарафону «Єдині новини» міністр оборони Рустем Умєров сказав:

  • щомісяця збираємо 50+ партнерів, які готові допомогти Україні;
  • Україна може виробляти кілька мільйонів дронів за рік;
  • партнери України жодного разу не казали представникам української влади про те, що удари углиб РФ є неможливими;
  • Україна веде переговори про отримання винищувачів Gripen та Eurofighter.

Міністерство оборони України

  • кодифікували та допустили до експлуатації у військах бронеавтомобіль Roshel Senator MRAP виробництва Канади;
  • кодифікувало та допустило до постачання імпульсний металошукач українського виробництва «Хортич»;
  • допустило до використання у підрозділах Збройних сил України всюдихід-амфібію «ТАХА», який розробили українські інженери;
  • отримало від Данії €40,7 мільйона на виробництво САУ «Богдана».

Міністр фінансів України Сергій Марченко представив 20 вересня у парламенті проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік».

Верховна Рада

  •  ухвалила в цілому закон про збільшення бюджету на 2024 рік на 500 млрд грн на військові потреби;
  • звільнила народну депутатку Марʼяну Безуглу з посади заступника комітету з питань національної безпеки оборони та розвідки, а також як члена комітету.

Чоловіків віком від 18 до 25 років заборонять мобілізувати окремим наказом, поки відповідний законопроєкт №11379-д досі перебуває на розгляді Верховної Ради.

Міністр молоді та спорту України, міністр закордонних справ України та президент Федерації шахів України 17.09 звернулися листом до Міжнародної шахової федерації (FIDE), в якому закликали продовжити відсторонення російських та білоруських шахових федерацій від усіх міжнародних змагань.

У серпні 2024 року внутрішній валовий продукт України зріс на 3,5% порівняно з відповідним періодом торік. Правління НБУ ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13%.

За понад рік роботи нашого експортного морського коридору було транспортовано вже 70 млн тонн вантажів. З українських портів вийшли більш як 2500 суден.

Міністерство юстиції подало до Вищого антикорупційного суду другий позов про застосування санкцій до екснародного депутата України Вячеслава Богуслаєва у виді стягнення в дохід держави майна, яким він володіє, а саме – об’єкт нерухомого майна та 100% частки у статутному капіталі ТОВ «ІННОВА».

Міський голова Одеси Геннадій Труханов заперечив що у нього є російське громадянство. Раніше активіст Сергій Стерненко оприлюднив документи і повідомив, що Геннадій Труханов дійсно має російське громадянство. І, ймовірно, оформлював російську банківську картку напередодні повномасштабного вторгнення. А саме 9 лютого 2022 року.

Готовність Київської області до опалювального сезону становить майже 90%, до його старту залишається обмаль часу, тому райони, громади та відповідальні структури мають прискорити вирішення всіх проблемних питань.

Союзники і партнери

Уряд США запровадив санкції проти Росії через створення та використання нею незаконних фінансових схем із КНДР для посилення взаємодії, а також доступу Пхеньяна до міжнародної банківської системи в обхід раніше введених обмежень.

Держдеп США підтвердив, що Ентоні Блінкен ознайомився з елементами плану Володимира Зеленського з досягнення миру в Україні під час візиту до Києва.

На пленарному засіданні Європарламенту у Страсбурзі ухвалено резолюцію у якій Європарламент закликає держави-члени негайно зняти обмеження на використання західних систем озброєнь, поставлених в Україну, проти законних військових цілей на російській території.

Генеральна конференція МАГАТЕ під час 68-ї сесії 65 голосами схвалила резолюцію, де закликала до негайного виведення військового та іншого персоналу РФ з території ЗАЕС та повернення станції під контроль української влади для забезпечення її безпеки

Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги, який включає два десятки танків Leopard 1 A5 та понад 60 тисяч 155-мм снарядів. Німеччина цьогоріч планує додатково виділити 400 млн євро на військову допомогу Україні.

Україна отримає другий зенітно-ракетний комплекс SAMP/T від Італії до кінця вересня.

Міністерство оборони Латвії поставить Україні бойові розвідувальні гусеничні бронемашини CVR(T), які раніше були закуплені у Великій Британії.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс вважає, що НАТО має збивати дрони і ракети, які порушують повітряний простір країн-членів Альянсу.

Данський міністр оборони Троельс Лунд Поульсен заявив, що до кінця цього року Україна отримає від Данії ще одну партію винищувачів F-16.

Частина літаків Mirage 2000-5F, які Франція планує поставити Україні, будуть переобладнані. Це дозволить їм вести вогонь по наземних цілях (Mirage 2000-5F були розроблені для запуску ракет класу «повітря-повітря» – ред.)

Естонська оборонна компанія Frankenburg Technologies оголосила, що почне виробництво ракетних систем в Україні.

Литва планує передати Україні військову допомогу ще на 40-50 млн євро, в тому числі – зробити свій внесок 10 млн євро у виробництво ракетного безпілотного комплексу «Паляниця».

Німеччина підтримає Україну додатковими 100 мільйонами євро зимової допомоги з огляду на продовження російських атак на її інфраструктуру.

Міністр оборони Румунії Анджел Тилвар заявив 18.09, що НАТО має вжити «потужних скоординованих» заходів у відповідь на інциденти, коли російські ракети або безпілотники, випущені по Україні, потрапляють у повітряний простір альянсу.

ПУБЛІКАЦІЇ ТА ІНТЕРВ’Ю

16.09/ Дмитро Козацький, фотограф, військовослужбовець ЗСУ: Кожен публічний захід намагаюся використовувати для нагадування про військовополонених.

17.09/ «Війна – це наркотик, і звідти так просто не йдуть».

17.09/ Богдан Ференс, засновник і очільник Соціал-демократичної платформи: Далекобійна зброя та дозвіл на її використання можуть стати суттєвим внеском у перемогу України.

17.09/ Віталій Литвин, майор бригади «Рубіж» Нацгвардії, Герой України: Перші вісім годин з початку повномасштабного вторгнення РФ були надважливими

18.09/ Як музей у Кропивницькому став укриттям для художників.

18.09/ Українські КАБи: на паритет з РФ не вийдемо, але переграємо ворога завдяки якості.

18.09/ Повітряне військо: на ворогів полює «Генерал Черешня».

18.09/ Вадим Гладков, перший заступник командувача Нацгвардії: Упродовж найближчих років усі – і ми, й ворог – перейдемо до активного використання дронів для усіх завдань.

18.09/ Невидимі поранення: як у Центрі реабілітації відновлюють психіку наших захисників.

19.09/ Ігор Шолтис, військовослужбовець батальйону «Нахтіґаль»: Штурм Збройних Сил на Курщині – це наша помста і новий фронт уже в РФ.

20.09/ Евакуація на Донеччині: запах напалму, ФАБи на городах та дрони над головою.

20.09/ Наступна зима буде складнішою ніж у 2022-2023. Варто усвідомити й готуватися.

20.09/ Як удар по 107-му арсеналу РФ вплине на війну? Це її новий етап?

Підготувала Марина Дмитрів