Держдума РФ схвалила звільнення підсудних для участі у війні проти України

Російська Держдума ухвалила одразу у другому та третьому читаннях законопроєкт, що дозволяє укладати контракти про проходження військової служби з обвинуваченими на етапі судового провадження.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на пресслужбу Держдуми.

Також Держдума РФ ухвалила законопроєкт, який дозволить звільняти від кримінальної відповідальності підсудних, які пішли на військову службу за мобілізацією чи контрактом. На період проходження військової служби провадження у кримінальних справах буде припинено, а запобіжні заходи скасовано.

Повністю звільнитися від кримінальної відповідальності такі підсудні зможуть після отримання держнагороди або звільнення з військової служби (за віком, станом здоров'я, у зв'язку із закінченням періоду мобілізації, скасуванням воєнного стану).

Читайте також: В ISW оцінили ймовірність нової мобілізації в Росії

До того чинне російське законодавство не дозволяло укладати військовий контракт із обвинуваченими, якщо їхня справа перебувала в суді. Можливість звільнитися від відповідальності, підписавши контракт на війну, мали або підозрювані, які перебували під слідством, але їхні справи ще не були передані до суду, або вже засуджені.

Як повідомлялось, у квітні стало відомо, що Росія почала вербувати на війну з Україною ув'язнених жінокіз виправних колоній.