РФ використовує китайські супутники, щоб фотографувати АЕС України для підготовки атак - Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія використовує китайські супутники для фотографування атомних електростанцій в Україні для підготовки до потенційного удару по них.

Про це він заявив в інтерв’ю Abc News, передає Укрінформ. 

«Нещодавня інформація свідчить про те, що Росія використовує китайські супутники і фотографує деталі об'єктів на ядерних об'єктах. І з нашого досвіду, якщо Росія фотографує певні об'єкти, то існує загроза атак по ядерних об'єктах», - сказав Зеленський.

Він не уточнив, чи були китайські супутники, які використовувала Росія, комерційними чи контролювалися китайським урядом. Проте додав, що поділиться інформацією, яку має Україна, з лідерами, які можуть вплинути на Росію, і назвав це «ядерним терором».

Медіаресурс зазначив, що якщо інформація підтвердиться, використання китайських супутників для фотографування українських атомних електростанцій стане ще одним прикладом звернення Росії до Китаю за допомогою у війні. Це також поставило б під сумнів потужність власних супутникових можливостей Росії.

Читайте також: Кремль готує удари по критичних обʼєктах ядерної енергетики України - МЗС

Деякі експерти вважають, що Росія навряд чи буде безпосередньо націлюватися на реактори атомних станцій. РФ «може завдати і завдає численних ударів по трансформаторних підстанціях, які постачають енергію на атомні електростанції і розподіляють енергію від реакторів по решті території країни. Такі атаки не тільки перешкоджають розподілу енергії до решти енергосистеми, але й створюють загрозу безпеці енергосистеми», - пишуть Джек Уотлінг і Дар'я Долзікова у звіті британського оборонного аналітичного центру «Королівський інститут об'єднаних служб» (RUSI), опублікованому цього місяця.

Як повідомляв Укрінформ, президент Володимир Зеленський обговорив із керівниками провідних американських енергетичних, фінансових і страхових компаній підготовку української енергосистеми до зими.

Фото: ОП