Битва за Україну. День дев’ятсот сорок четвертий

Швейцарський парламент визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Підрозділи ГУР МОУ звільнили від російських загарбників Вовчанський агрегатний завод

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот сорок четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 24 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до США

Президент Зеленський під час виступу на Саміті майбутнього в ООН 23.09 сказав, що Україна поступово просувається в реалізації обговорених раніше пунктів Формули миру та працює над наступними, у тому числі щодо звільнення полонених та відновлення територіальної цілісності країни – Укрінформ.

Сьогодні у Нью-Йорку розпочинають загальні дебати 79-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, відбудеться засідання Ради Безпеки щодо ситуації в Україні, у якому візьме участь Президент Володимир Зеленський – Укрінформ.

Президент Зеленський:

  • під час зустрічі з Прем’єр-міністром Індії обговорив питання подальшої співпраці та реалізацію Формули миру й підготовку до другого Саміту миру.
  • зустрівся з Президентом Парагваю Сантьяго Пеньєю, розповів про ситуацію на полі бою та результати першого Саміту миру.
  • зустрівся із двопартійною делегацією Конгресу США, обговорив із конгресменами ситуацію на фронті та План перемоги.
  • обговорив із керівниками провідних американських енергетичних, фінансових і страхових компаній підготовку української енергосистеми до зими.
  • провів зустріч із представниками української громади в Сполучених Штатах Америки.
  • провів зустріч з прем’єр-міністром Італії Джорджею Мелоні.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив під час виступу в Раді з міжнародних відносин, що план перемоги України, що його Президент Володимир Зеленський презентує у Сполучених Штатах Америки, містить чітке бачення кроків, які необхідно зробити для забезпечення справедливого й тривалого миру – Укрінформ.

Дружина Президента України Олена Зеленська презентувала в понеділок на полях Генеральної Асамблеї ООН експертний документ про дієві механізми реагування на воєнні виклики стосовно безпеки дітей, розробити який зобов’язалася під час Четвертого саміту перших леді та джентльменів – Укрінформ.

***

Швейцарський парламент визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Національна Рада Швейцарії в ухваленій заяві визнає систематичні дії, спрямовані на масове та цілеспрямоване вбивство голодом з наміром знищити національну, етнічну, расову чи релігійну групу, актом геноциду – Укрінформ. Актом геноциду українського народу Голодомор визнали парламенти близько 30 держав.

ЦИТАТИ

Анджей Дуда, президент Польщі: «Якщо хтось говорить у зв'язку з цим (заява віцепрем’єра  Польщі про суперечки довкола подій на Волині у роки Другої світової війни – ред.) що він збирається заблокувати доступ України до Європейського Союзу, то тим самим він вписується в політику Владіміра Путіна».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Факту порушення повітряного простору України з території Білорусі не встановлено. Імовірно була застосована радіолокаційна перешкода – Повітряні Сили ЗСУ. Раніше моніторинговий проєкт «Беларускі Гаюн» повідомив, що кордон України з Білорусі перетнув навчально-бойовий літак Як-130 ВПС РБ. Це відбулось близько 14:28 в районі н.п. Дятлик (Наровлянський р-н, Гомельська обл.).

Підрозділи ГУР МОУ в результаті надзвичайно складної та успішної операції повністю звільнили територію Вовчанського агрегатного заводу та знищили загарбників в усіх будівлях підприємства – ГУР. 24 вересня о 14:40 командир спецпідрозділу ГУР Тимур доповів начальнику ГУР Кирилу Буданову про успішне завершення операції. Операцію здійснили спеціальні групи ГУР: «Стугна», «Парагон», «Юнгер», БДК, «Терор».

У місті Кам’янськ-Шахтинський Ростовської області РФ у ніч проти 23 вересня був атакований хімічний комбінат «Кам’янський», який, серед іншого, виробляє паливо для ракет – ЗМІ. В Силах оборони дану інформацію на даний час не коментують.

За даними Генштабу на фронті від початку доби сталися 83 бойових зіткнення Сил оборони України з російськими загарбниками, найгарячіше – на Лиманському, Покровському та Курахівському напрямках, де відбулося більше половини боєзіткнень.

На Харківському напрямку окупанти активізували фортифікаційні роботи, по Вовчанську застосували важку вогнеметну систему ТОС-1А – ОТУ «Харків». У районі населеного пункту Глибоке противник здійснює поодинокі переміщення особового складу з метою посилення підрозділів на передових позиціях, в районі Стариці ворог доукомплектовує штурмові групи.

В Україні Сили оборони щотижня автоматично виявляють 12 тисяч одиниць ворожої техніки завдяки платформі штучного інтелекту Avengers, яку розробив Центр інновацій Міністерства оборони України – пресслужба Міноборони.

Російські оператори розвідувальних безпілотників почали оснащувати свої дрони камерами заднього огляду для виявлення загроз із боку українських FPV-дронів – Defense Express.

***

Сили оборони збили 66 із 81 ударних безпілотників типу Shahed, якими росіяни з вечора 23 вересня атакували Україну. 13 безпілотників, внаслідок активної протидії Сил оборони, локаційно втрачені у кількох регіонах України – Повітряні Сили ЗСУ.

Уламки збитих російських ударних дронів пошкодили енергетичну інфраструктуру у Полтавській області, через що без світла залишились 20 населених пунктів, також пошкоджені приватні будинки – ОВА.

***

Росія завдала ударів КАБами по багатоповерхівках Харкова у Київському та Салтівському районах,  3 людини загинуло, 31 отримали поранення – ОВА. У найбільш пошкодженому російським авіаударом під’їзді харківської багатоповерхівки мешкали 82 людини, їх зараз розшукують.

Унаслідок ракетного удару по портовій інфраструктурі Одеси загинув командир корабля морської охорони, капітан 3-го рангу Володимир Ковальчук – Нерубайська сільська тергромада.

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що ситуація навколо Курської атомної електростанції залишається серйозною, але агентство не планує розміщувати постійну місію на цьому об'єкті – МАГАТЕ.

Внаслідок ворожих атак на Запоріжжя один чоловік загинув, дев'ять мешканців обласного центру  отримали травми – ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Культура

США передали Україні чотири середньовічні шаблі, викрадені Росією на тимчасово окупованих територіях, які конфіскувала прикордонна служба Штатів під час пересилання артефактів з РФ в Америку – Укрінформ.

Економіка

Компанія-виробник електроенергії з ВДЕ «Грін Енерджі Токмак» позивається у суді до Російської Федерації про стягнення майнової шкоди в $63 млн у зв`язку зі збройною агресією – ЗМІ.

Після російських обстрілів цієї доби були знеструмлення у семи областях, зникало світло на шахті – Міненерго

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент України Володимир Зеленський інтерв’ю телеканалу ABC News

  • вважає, що війна з Росією є «ближчою до завершення», ніж багато хто вважає, та закликав союзників додатково посилити українську армію.
  • заявив, що Росія використовує китайські супутники для фотографування атомних електростанцій в Україні для підготовки до потенційного удару по них.
  • коментуючи План перемоги України, який він під час свого візиту до США планує презентувати президенту США Джо Байдену, пояснив, що не йдеться про переговори з РФ.

У МЗС відреагували на заяву президента Чехії щодо окупації території України після закінчення війни і сказали, що тимчасові рішення щодо завершення війни Росії проти України не відновлять повноцінний мир, а лише відтермінують війну – заява МЗС. Раніше президент Чехії Петр Павел в інтерв’ю The New York Times заявив, що Україна «повинна бути реалістичною» щодо своїх перспектив повернення окупованих територій і змиритися з тим, що деякі території можуть залишитись під тимчасовим контролем Росії.

Міністерство оборони України поновило конкурсний відбір кандидатів на посади керівників оборонних підприємств, який був призупинений на період дії воєнного стану – МОУ.

Представництво Президента у Криму закликає підписати петицію до Бундестагу про визнання депортації кримських татар 1944 року геноцидом – Укрінформ.

У Хмельницькому зафіксували першу смерть від лихоманки Західного Нілу. Жінка померла внаслідок важкого ускладнення гарячки – менінгоенцефаліту – Хмельницька інфекційна лікарня.

Уряд ухвалив рішення про реалізацію експериментального проєкту, який передбачає часткову компенсацію вартості техніки та обладнання вітчизняного виробництва в межах платформи «Зроблено в Україні» – сайт уряду.

У Львові зупинили роботи з будівництва сміттєпереробного заводу через проблеми з польським підрядником. Польська компанія «Control Process SA» порушує умови договору будівництва – Львівська міська рада.

***

У 2024 році мінімальну зарплату було збільшено до 8000 гривень, але у 2025 році її розмір залишиться без змін протягом усього року – Сергій Марченко, міністр фінансів.

24 вересня запланований імпорт електроенергії із сусідніх країн до України становить 17 429 МВт-год., експорт не здійснюється – Укренерго.

АТ «Укргазвидобування», підприємство Групи Нафтогаз, на відкритому аукціоні придбало дозвіл на користування надрами газоносної площі із розрахунковими запасами газу близько 3,8 млрд кубометрів – пресслужба компанії.

Індекс цін виробників промислової продукції у серпні становив 2,2%, цей же показник рік до року сповільнився до 31,2% – Держстат.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

79-а сесія Генеральної Асамблеї ООН

Президент США Джо Байден:

  • закликав країни-члени ООН бути невтомними у підтримці України, щоби допомогти їй перемогти у війні та зберегти свою свободу;
  • закликав сторони конфлікту на Близькому Сході дійти дипломатичного рішення, припинити вогонь та повернути заручників додому, підкресливши, що повномасштабна війна не відповідає нічиїм інтересам.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав протистояти трьом основним чинникам нестійкості, з якими стикається людство, – безкарності, нерівності та невизначеності – Укрінформ.

***

Сполучені Штати збираються 25 вересня оголосити виділення нового пакета військової допомоги Україні на суму 375 млн доларів. Цей пакет за розміром стане найбільшою допомогою Вашингтона, надісланою Києву з травня – «Голос Америки».

Високий представник ЄС Жозеп Боррель підтримав зусилля України у реалізації реформ, що є необхідними для членства в Європейському Союзі, які не зупиняються навіть з огляду на необхідність боротися на фронтах проти російської агресії – Укрінформ.

Міністерська група G7+ закликала світову спільноту терміново активізувати підтримку енергетичного сектору України напередодні зими – заява групи G7+.

Міністр закордонних справ Нідерландів Каспар Велдкамп заявив, що Нідерланди виділяють Україні 209,5 млн євро на відновлення критичної інфраструктури – Укрінформ.

Міністр закордонних справ Нової Зеландії Вінстон Пітерс 24 вересня оголосив про введення додаткових санкцій проти Росії та Білорусі у зв'язку із незаконним вторгненням Росії в Україну – пресслужба уряду Нової Зеландії

З 10 листопада на території Європейського Союзу почне працювати нова IT-система EES (Entry-Exit System): процедура в’їзду до країн ЄС для українців зміниться – Укрінформ. Ця система одноразово фіксуватиме відбитки пальців та фото обличчя людей, які перетинають кордон, та зберігатиме їх три роки: штампи у паспорті вже не будуть потрібні. Реєстрація відбуватиметься автоматично через термінали самообслуговування.

Київ і Варшава домовилися про тісну співпрацю у спільній протидії російській агресії, відбудові Україні, та мобілізації міжнародної допомоги для допомоги Україні – Парламентська асамблея

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга провів у Нью-Йорку зустрічі з главами МЗС Японії Йоко Камікавою та Бразилії Мауро Вієйрою – МЗС.

Світові авіакомпанії, зокрема Qatar Airways та British Airways, скасували рейси до Бейрута і Тель-Авіва через посилення бойових дій між Ізраїлем і ліванською «Хезболлою» – Times of Israel.

Ізраїльський уряд оголосив надзвичайний стан по всій країні після різкої активізації бойових дій між ізраїльською армією та «Хезболлою» – Yedioth Ahronoth.

ВОРОГ

Прессекретар правителя Росії Дмитро Пєсков, реагуючи на слова Президента Зеленського про те, що «війна ближча до завершення, ніж багато хто думає», заявив, що це начебто можливо лише за умови досягнення Путіним «поставлених цілей» – росЗМІ.

Російська Держдума ухвалила одразу у другому та третьому читаннях законопроєкт, що дозволяє укладати контракти про проходження військової служби з обвинуваченими на етапі судового провадження – росЗМІ.

Масове використання Росією старих та незастрахованих належним чином танкерів для експорту своєї нафти в обхід санкцій Заходу несе серйозну загрозу екологічної катастрофи уздовж німецького узбережжя Балтійського моря – Greenpeace Німеччини.

Країна-агресорка Росія у 2025 році планує збільшити витрати на оборону до 142 мільярдів доларів, або до 6,2% валового внутрішнього продукту – Bloomberg.

Російський уряд очікує зниження доходів від нафти та газу протягом наступних трьох років через падіння цін на енергоресурси та м’якший податковий режим для компанії «Газпром» – Bloomberg.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ