Як новобранців готують до бойових виходів

Репортаж

Доєднатися до підрозділів, що воюють на передовій, бійці-новобранці зможуть після проходження бойового злагодження

Тут постійно лунають постріли. Їх настільки багато, що достатньо пʼяти-десяти хвилин, аби звикнути до «бамкання» й автоматних черг. Значно важче не напружуватися, коли сапери кидають в окопи, буквально за кілька метрів від тебе, навчальні гранати з шумовими ефектами, а з неба за кожним кроком стежить дрон. Так виглядає бойове злагодження та навчання, яке проходять на полігонах бійці 65-ої окремої механізованої бригади.

«ПЛЮС ОДИН ШАНС ВИЖИТИ»

- Військова справа – процес постійного навчання і самовдосконалення. Але геть не «для галочки», а щоб у критичну хвилину підмінити побратима, вміти стріляти з усього, що несе смерть російському окупанту, водити все, що може рухатися і стріляти, – пояснює пресофіцер бригади Сергій.

Полігони нагадують величезні мурашники, де життя вирує в режимі нон-стоп. І, що цікаво, кожен займається своєю справою. Наприклад, на одній ділянці вдосконалюють навички піхотинці з батальйону, який тримає найгарячіші позиції Роботинського виступу. На другій – досвідчені інструктори з бойової підготовки інтенсивно тренують групи новобранців. Без навчання на полігоні новачків не допустять до бойових завдань на позиціях лінії бойового зіткнення.

Воха

-  Це – не «зачистка» і не штурм. Тут ми відпрацьовуємо прохід по окопу, правильне тримання зброї. Більшість новобранців, які сьогодні проходять навчання, – чоловіки віком близько 50 років. Тож їм важко фізично, але навики, здобуті на полігоні, – це плюс ще один шанс вижити в бою, – каже інструктор з бойової підготовки на позивний «Воха».

ДІЯТИ ШВИДКО, ЗЛАГОДЖЕНО І ЧІТКО

Новобранці вперше долають «смугу перешкод». Одразу ж вчаться правильно рухатися окопами, поводитися зі зброєю, працювати в команді.

Воха

«Воха» уважно спостерігає за всім, що відбувається на полігоні. Каже, що багатьом бійцям «треба буде багато працювати». Одразу додає, що у хлопців є стимул, натхнення і розуміння, для чого вони тут.

Гуцул

51-річний боєць на позивний «Гуцул» не приховує: йому складно.

- Важко – не те слово (каже, ледь переводячи дух, - ред). Мені і без броніка важко бігти, а в ньому, та ще й зі зброєю, – то вже дуже складна задача, – говорить «Гуцул».

Гуцул

Раніше він входив до складу добровольчого формування територіальної громади, а зараз є частиною підрозділу ЗСУ. Боєць розуміє, що на фронті треба діяти швидко, злагоджено і чітко.

На інших локаціях досвідчені бійці групами відпрацьовують штурмові дії в окопах. Водночас зверху їх закидають імітаційними гранатами з дронів, а сапери влаштовують на шляху не одну "хлопавку" з шумовими ефектами.

А ще новобранців тут вчать основам інженерно-саперної справи і тактичній медицині. Військові кажуть, що бойове злагодження підрозділів бригади триває постійно.

Ольга Звонарьова, Запоріжжя

Фото Дмитра Смольєнка